boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii măruluiînapoi
Paduchele verde al marului
Denumire științifică Aphis pomi
Raspindire Răspândire: Se găsește în regiunile mediteraneene ale Europei și în America de Nord; în România este semnalat ca unul din dăunătorii periculoși ai livezilor, dar și în pepinierele pomicole.
Daune Daune: Păduchii se localizează de regulă pe partea inferioară a frunzelor, colonizând vârfurile de creștere. Datorită modului de atac - înțepat și supt seva, frunzele se răsucesc, se îngălbenesc și se usucă.
Păduchele acoperă adesea organele atacate cu așa zisa "roua de miere" (excrementele - dulci) pe care se dezvoltă diferite ciuperci saprofite (fumagină - Capodium salicinum).
Biologie Biologie: Este un păduche nemigrator; tot timpul anului se înmulțește pe plante lemnoase aparținând speciilor: măr, păr, mai rar gutui, moșmon, păducel, scoruș sau alte rosacee. Iernează ca ou, depus pe ramurile pomilor, obișnuit, la baza mugurilor.
Primăvara, apare fundatrixul, care, pe cale partenogenetică vivipară dă naștere la 35-40 larve. Acestea în 10-15 zile se transformă în femele aptere și aripate, care continuă să se înmulțească partenogenetic vivipar și se răspândesc pe diferite rozacee. În septembrie apar formele sexupare, care dau naștere la masculi și femele care, după împerechere, depun oul de iarnă. Păduchele verde al mărului poate avea 8-12 generații pe an.
Descriere Descriere: Femelele aptere au corpul piriform, de culoare verde sau verde-gălbui, cu capul galben sau negru. Antenele sunt mai scurte decât corpul. Corniculele sunt negre, picioarele sunt verzi cu tibiile și tarsele negre. Femelele aripate sunt verzi cu capul, mezotoracele și metatoracele, corniculele, segmentul anal, tarsele, baza tibiilor și a femurelor negre sau fumurii. Articolele III și IV ale antenelor sunt galbene, iar ochii roșii.
Oul este eliptic, verde la depunere, devenind apoi negru strălucitor.
Combatere Combatere: Se previne și combate atacul de afide prin aplicarea corespunzătoare a complexului de protecția plantelor - emis de Institutul de cercetări pentru Pomicultură - Mărăcineni, pentru specia respectiva.
Se fac tratamente la pornirea pomilor în vegetație și mai multe în perioada de vegetație, în funcție de prezența dăunătorului, de fenologia soiului, de remanența produselor, corelate cu condițiile de climă (temperatură și umiditate) cu insecticide - aficide - ex - Pirimor.











HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE