boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii căpșunuluiînapoi
Putregaiul cenușiu
Denumire științifică Botrytis cinerea
Pourriture grise des fraisier; Marciume grigio, Muffa grigia; Botrytisfäule, Graufäule, Granschimmel; Grey mould; Seraia plesnevidnaia gnil iagodnikov.
Raspindire Răspândire: Putregaiul cenușiu al fructelor este o boală, care poate provoca pierderi însemnate de recoltă (10-90%), în funcție de condițiile de umiditate.
Biologie Agentul patogen: Boala este produsă de ciuperca Botrytis cinerea Pers. Conidioforii sunt filamentoși, lungi, septați, olivacei la bază, incolori către vârf, ramificați în porțiunea superioară. Conidiile sunt ovoide, ușor gălbui.
Pentru realizarea infecțiilor, umiditatea relativă a aerului, apropiată de punctul de rouă este suficientă.
Descriere Simptome: Pot fi atacate toate organele aeriene ale plantelor, însă se manifestă frecvent pe flori și fructe.
Țesuturile atacate se brunifică și în condiții de umiditate mare, la suprafața lor apare un înveliș abundent, cenușiu, format din conidioforii și conidiile ciupercii. Infecțiile cele mai frecvente se realizează după înflorire prin atacarea petalelor în curs de uscare, apoi atacul trece pe fructele mici în curs de formare, boala evoluând favorabil.
Combatere Combatere: Prin măsuri agrotehnice ca: distrugerea buruienilor, eliminarea excesului de apă din plantație, plantarea la distanțe mai mari, mulcirea plantelor cu paie, etc. Toate aceste măsuri trebuiesc completate prin tratamente chimice, aplicate la avertizare, cu unul din produsele: Topsin M 70, Euparen, Benlate, Fundazol, Vondozeb, etc.











HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE