tehnologii de plantare

Plantarea căpșunului
Operațiunea de plantare a căpșunului este diferită în funcție de sistemul de cultură: cultură liberă, direct în câmp sau cultură protejată, în solarii sau seră.

Indiferent de sistemul de cultură, materialul săditor comportă două operații premergătoare lucrării - fasonarea și mocirlirea stolonilor.

Fasonarea constă în îndepărtarea resturilor de filamente, frunze uscate și reducerea aparatului foliar la 1-2 frunzulițe.

Mocirlirea se realizează prin introducerea sistemului radicular într-un amestec de consistența smântânii realizat din pământ (de preferință galben), bălegar proaspăt de bovină și apă.

Plantarea căpșunului în cultura neprotejată

Epoca de plantare se realizează toamna între 10 septembrie și 15 octombrie, primăvara în perioada martie - aprilie sau vara în perioada iunie-iulie.
Lucrările se realizează manual sau mecanizat (în situația plantării pe suprafețe mari).

Plantarea manuală implică trei operațiuni:

execuția gropii cu plantatorul sau cu sapa la 10-15 cm adâncime;
introducerea stolonilor în gropi;
strângerea pământului pe lângă rădăcini, astfel încât acestea să facă masă cu solul.

Plantarea mecanică se realizează cu ajutorul mașinilor de plantat răsaduri de legume care se adaptează la sistemul de plantare al stolonilor de căpșuni.

Principalele condiții pentru reușita culturii sunt:

poziția rădăcinilor care trebuie să fie perfect verticală și dreaptă în gropi;
coletul stolonilor să fie la nivelul solului;
mugurele central să fie deasupra solului;
solul să fie bine tasat prin călcare în jurul plantelor, astfel că, la prinderea ușoară de frunze, plantele să opună rezistență;
irigarea culturii.


Sistemele de plantare folosite sunt:

în rânduri simple, cu distanța între rânduri de 60-100 cm, în funcție de sistemul de întreținere a solului (manual sau mecanizat) și 20-25 cm între plante pe rând pe teren nemodelat;
în benzi, pe teren modelat, în biloane de 2 sau 4 rânduri. Distanțele de plantare sunt de 35 cm între rândurile din bandă, 85-95 cm între benzi și 20-25 cm între plante pe rând.

Plantarea căpșunului în cultura protejată

Modalitatea de plantare este aceeași ca la plantarea în cultură liberă. Schema de plantare este în benzi de 2-5 rânduri pe teren modelat, în biloane, sau plan cu distanța între benzi de 85-95 cm, între rânduri pe bandă de 35 cm, iar între plante pe rând de 20-25 cm.

Epoca de plantare

înființarea culturii în solarii și tunele se poate face în perioada 1-15 iunie, dar această lucrare implică folosirea la plantare a stolonilor refrigerați care dau rezultate mult mai bune la prindere (90-91%), față de stolonii proveniți direct din stolonieră (60-75%).

Plantarea în seră se realizează cu stoloni fortificați în câmp, ce se păstrează în celule frigorifice până la plantare.

Cultura se poate realiza direct pe sol sistem clasic sau pe verticală. Epoca de plantare este în ultima decadă a lunii noiembrie.

Cultura la sol se face pe teren plan sau modelat în biloane, în benzi de 2-4 rânduri, cu distanța între benzi de 70 cm, între rânduri de 40 cm și între plante pe rând de 20-25 cm. Tehnica plantării este aceeași ca la cultura neprotejată.

Plantarea pomilor
Plantarea capsunului
Plantarea coacazului
Plantarea zmeurului
Plantarea murului


HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE