plante decorative

Specii de plante decorative
înapoi
Crin de camera Clivia miniata
Este o foarte frumoasă plantă de interior, decorativă prin florile sale în formă de clopot, de culoare portocaliu de diferite nuanțe, dispuse în inflorescențe de tip umbrelă. Face parte din familia Amaryllidaceae, motiv pentru care este cunoscută ca un Crin de cameră. Prezintă totuși câteva caracteristici, care fac din Clivia un crin de cameră cu totul special. Astfel, în sol prezintă rădăcini groase, fibroase; tulpina este scurtă și pe ea sunt inserate numeroase frunze (10 - 15), groase, cărnoase, așezate în evantai, lungi de 50 - 60 cm, late de 4 - 5 cm, de culoare verde-strălucitor, care fac ca planta să fie decorativă și în lipsa florilor; din centrul acestui frunziș, bogat și deosebit de frumos, se ridică un peduncul floral foarte viguros, lung de 30 - 40 cm, care poartă în vârf o inflorescență de tip umbrelă, formată din 15 - 20 de flori tubulare, în formă de trompetă, grațioase, colorate portocaliu de diferite nuanțe.
Cum se înmulțește Clivia - Rapidă, eficace și satisfăcătoare este înmulțirea prin divizarea tufei. Rapidă, pentru că nu trebuie decât să despărțim -puii- de planta mamă: la baza plantei mamă apar lăstari tineri care se detașează și se transplantează în ghivece separate. Operația se efectuează după epuizarea înfloritului și cu multă grijă să nu rănim rădăcinile.
Eficace pentru că toți lăstarii detașați și transplatați, cu o îngrijire adecvată, devin foarte curând plante viabile și independente; satisfăcătoare pentru că putem avea flori chiar și în primul an după transplantare.
Se poate înmulți și prin semințe, care se seamănă într-un amestec de pământ de frunze, mraniță, pământ de țelină și puțin nisip grosier; se menține semănătura umedă și la o temperatură în jur de 20oC; răsadurile se repică și apoi se transplantează de câteva ori în ghivece cu diametrul crescând la fiecare transplantare; plantele obținute prin sămânță înfloresc târziu (5 - 6 ani).
Cum îngrijim Clivia - - Se udă moderat si cu regularitate, până la începutul lunii octombrie, când rărim udatul și menținem planta într-o perioadă de repaus vegetativ - se udă foarte rar și foarte puțin; acest repaus este obligatoriu pentru că în acest timp se formează bobocii florali. Toamna si iarna, se menține planta la o temperatură de 8-100C; pentru înflorit, se recomandă să nu crească temperatura peste 18-20 0C; are nevoie de multă lumină, dar nu suportă razele directe ale soarelui; în timpul vegetației abundente, concomitent cu udatul se recomandă două fertilizări pe lună cu îngrășăminte complexe.
Atenție la udat ! Să nu băltească apa în ghiveci pentru că planta putrezește.
 
 





HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE