plante decorative

Specii de plante decorative
înapoi
Cyclamen Cyclamen
Este una din cele mai apreciate plante de interior, decorativa în principal prin flori, dar si prin frunza.
Genul Cyclamen cuprinde aproximativ 20 de specii si o multitudine de soiuri care cresc în zone variate ale globului, din zonele alpine pâna în regiunile mediteraneene. Substratul preferat este unul grosier, bine aerisit cu un continut mare de substante nutritive si humus.
Speciile salbatice cresc în zone umbroase; prin lucrari de amelioare, din speciile salbatice care prezinta flori mici, roz deschis sau liliachiu, puternic parfumate, s-au obtinut forme de mare perfectiune, cu flori foarte variate prin culoarea si forma lor, care se cultiva ca plante de interior. Se pare ca stramosul formelor ameliorate este specia Cyclamen persicum.
Planta prezinta o tulpina, care este de fapt un tubercul subteran de forma sferica, turtita; de pe acest tubercul, din partea inferioara se dezvolta radacinile fibroase care patrund în sol, iar din partea superioara, se îndreapta în sus florile si frunzele.
Decorativa prin florile sale cu forme diferite si divers colorate (cyclamen, alb, roz, violet, rosu, bordo), dar si prin frunzele cordate, de culoare verde închis cu desene marmorate argintiu-albicios, precum si mentinerea acestor calitati pe o perioada lunga de timp (noiembrie-martie), fac din Cyclamen o planta apreciata, de a carei frumusete ne putem bucura toamna, primavara, dar mai ales iarna, când contribuie la diversificarea sortimentului de flori, mai putin îmbelsugat decât în timpul primaverii.

Se înmulteste prin seminte, care se seamana într-un amestec de pamânt de frunze si nisip grunjos; data semanatului se stabileste în functie de momentul când dorim sa avem flori, tinând cont ca de la semanat pâna la înflorit trec 10- 12 luni; semanatura se mentine la temperatura de 18- 20oC, într-un loc umbrit si cu pamântul în permanenta reavan; semintele germineaza în 5- 6 saptamâni. Se poate înmulti si prin divizarea tuberculului: operatia se face la sfârsitul primaverii, dupa epuizarea înfloritului, si consta din fragmentarea tuberculului astfel încât fiecare fragment sa aibe câtiva muguri; se planteaza fiecare fragment în ghivece cu amestecul amintit la însamântare; plasati ghiveciul într-un mediu umbrit si racoros; mentineti amestecul din ghiveci în permanenta reavan. Plantele care rezulta, fie din semanatura, fie din divizarea tuberculului, vor fi transplantate mai întâi în ghivece cu diametrul mic (5 cm), apoi în ghivece mai mari, si tot asa de 2- 3 ori, pâna ajungem la dimensiunea finala a ghiveciului (12-15 cm); la transplantare, vom fi atenti ca tuberculul sa fie acoperit în întregime cu un strat subtire de pamânt; doar la ultima transplantare, 2/3 din tubercul se acopera cu amestec iar treimea superioara ramâne deasupra solului, neacoperita cu pamânt; în permanenta se mentine amestecul de pamânt din ghivece reavan, o temperatura de 15- 16 oC, putina umiditate atmosferica dar si aer proaspat. Fertilizati de 1- 2 ori / luna cu solutii de îngrasaminte complexe.
Daca este îngrijit corect, Cyclamenul poate trai 3-4 ani. Pentru aceasta planta trebuie asezata într-un loc aerisit si bine luminat, dar nu sub razele directe ale soarelui; trebuie udata moderat, astfel încât pamântul din ghiveci sa fie în permanenta umectat, dar apa sa nu stagneze în jurul tuberculului, deoarece excesul de umiditate poate provoca putrezirea acestuia; umiditatea insuficienta, de asemenea, este nefavorabila pentru ca determina lemnificarea tuberculului.
Dupa epuizarea înfloritului, sfârsitul primaverii- începutul verii, Cyclamenul, intra într-o perioada de repaus vegetal; mutati ghiveciul într-un loc umbrit si racoros, udati mai rar si cu apa mai putina; curatati florile trecute si frunzele ofilite; operatia se executa cu atentie pentru a nu rani tuberculul; orice rana pe suprafata acestuia este o poarta de patrundere a infectiilor cu boli criptogamice. Spre sfârsitul verii, începutul toamnei, planta îsi reia ciclul vegetativ, emite frunze noi si chiar boboci florali. Din acest moment îi oferim conditii (umiditate în sol si atmosfera, lumina, temperatura, elemente nutritive) optime unei dezvoltari favorabile a plantei.
 
 

HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE