plante decorative

Specii de plante decorative
înapoi
Laurul patat Aucuba japonica
Este planta de interior decorativa prin frunzele sale persistente, lucioase, de culoare verde cu numeroase pete galbene mai mari sau mai mici, în functie de varietate, de unde si denumirea populara de "laurul patat".
Este originara din Japonia. Genul cuprinde mai multe varietati cu plante arbustive, care difera între ele prin forma, dintatura si culoarea frunzelor. Elementul comun al varietatilor (A. japonica var. gildiana, A. japonica var. picturata, A. japonica var. crotonifolia, A. japonica var. dentata, A. japonica var. variegata, A. japonica maculata) ramân petele galbene care conferea frunzei un aspect "pistruiat", destul de atragator.
Nu are cerinte deosebite fata de factorii de mediu, creste bine într-un amestec format din pamânt de gradina + turba neagra (sau pamânt de frunze) în parti egale + putin perlit (sau nisip grosier).
Iarna se tine într-un usor repaus; se uda putin si poate fi mentinuta în încaperi racoroase (temperaturi de 8 - 10șC); din primavara pâna în toamna, în perioada de vegetatie se uda atât în ghiveci (dar nu foarte abundent) cât si foliar (are nevoie de umiditate atmosferica); se dirijeaza coroana plantei prin taieri repetate; se fertilizeaza cu îngrasaminte complexe, aplicate în apa de udat; pulverizând mai des frunzele cu apa, prevenim aparitia brunificarilor pe marginea si vârful frunzei precum si aparitia daunatorilor (paduchi testosi, paienjeni). Daca totusi acestia apar, se combat prin tratamente cu Mospilan , 0,02% (paduchi) si Nissorun (paianjenul).
Aucuba japonica se înmulteste prin butasire. Momentul optim este spre sfârsitul verii, când temperaturile încep sa scada (august - septembrie); butasii recoltati pentru înmultire trebuie sa fie lemnificati si sa prezinte 1 - 2 noduri. Se fasoneaza la baza, se pudreaza cu substante rizogene (Radistim) apoi se plaseaza în perlit sau amestec de pamânt de frunze + nisip; se mentin butasii la 20 - 25șC si umiditate atmosferica ridicata. Dupa 30 de zile butasii înradacineaza si se transplanteaza în ghivece cu Ű 8 - 10 cm, în amestec de pamânt de gradina + turba + putin nisip.
 

HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE