plante decorative

Specii de plante decorative
înapoi
Mușcata Pelargonium
Mușcatele fac parte din genul Geranium, care cuprinde aproximativ 250 specii, originare din Africa de Sud.
Deși originară din Africa de Sud, mușcata a devenit o foarte europeană plantă, a cărui prezență este nelipsită din balcoanele și grădinile din Olanda, Germania, Austria, Ungaria, Polonia și evident din România.
Datorită calităților ei decorative (un frunziș bogat, sănătos, verde puternic și flori divers colorate) , ușurinței cu care se poate inmulți, precum și posibilitatea menținerii ei de la un an la altul, au făcut să fie deosebit de apreciată atât în mediul rural cât și în cel urban.

Speciile mai mult cultivate sunt Pelargonium zonale, P. peltatum și P. grandiflorum .

P. zonale - este specia cea mai cunoscută; prezintă ramuri cărnoase, frunze mari, rotund cordiforme , dințate pe margini, catifelat- păroase , verde deschis cu o dungă concentrică mai închisă, sprijinite pe un pețiol lung (10-15 cm); florile (simple sau involte), divers colorate (alb, roșu, roz, portocaliu) sunt grupate în inflorescențe de tip umbelă, susținute de un peduncul lung de 15 - 20 cm. Această specie prezintă forme pitice cu înflorire abundentă și permanentă, folosite pentru jardiniere și mozaicuri de flori în parcuri și grădini și forme înalte pentru decorarea interioarelor.

P. peltatum - mușcata tip iederă: are tulpini lungi, căzătoare, ramificate; frunzele sunt adânc lobate, asemănătoare celor de iederă, de culoare verde strălucitor; florile simple sau involte, de culoare alb, roz sau roșu sunt dispuse în inflorescențe umbeliforme. Foarte potrivită pentru balcoane sau vase suspendate.

P. grandiflorum- mușcata englezească: prezintă tulpina dreaptă, frunze reniforme, verde mat, cu pețiol lung, flori foarte asemănătoare panselelor, colorate în alb, lila sau violet satinat. Servesc mai mult pentru decorarea interioarelor.

Cum se înmulțesc mușcatele - - Cel mai sigur și mai ușor prin butași. Perioada favorabilă este din primăvară până în toamnă dar preferabil în lunile iulie - august, când lăstarii ce urmează a fi butășiți sunt mai viguroși. Se taie lăstari lungi de 7 - 10 cm, se mențin 30 de minute într-o soluție dezinfectantă (Bavistin 0.1%+ Previcur 0.2%), se pudrează capătul butașului cu un stimulent de înrădăcinare (Radistim) și se pun la înrădăcinat într-un substrat de perlit; se menține un mediu umbrit și cu umiditate atmosferică ridicată (zilnic se pulverizează puțin butașii); după 3 săptămâni - 1 lună, butașii înrădăcinați se transplantează în ghivece, într-un amestec de pământ de frunze + compost + puțin nisip.
Se pot înmulți și prin semințe, dar acest mod de înmulțire este oarecum dificil, deoarece presupune menținerea în continuare a plantei la lumină, asigurarea unei temperaturi de 8-10 0C , atenție deosebită la repicatul răsadurilor și mai multe transvazări ale plantelor.

Cum se ingrijesc mușcatele
Foarte ușor, deoarece nu solicită îngrijiri speciale. Mențineți plantele în plin soare, dar ferite de curenții de aer . Temperatura mediului să nu depășească 24o C; amestecul din ghivece trebuie să fie în permanență reavăn și afânat; nu suportă umiditatea abundentă în sol, pentru că putrezesc rădăcinile; fertilizați cu îngrșăminte complexe odată pe lună aplicate în apa cu care udați plantele; toamna pregătiți plantele pentru iernat; mențineți în continuare planta la lumină și asigurați o temperatură de 8-10 0C; udați rar și cu cantități reduse de apă, până în primăvară, când
planta își reia ciclul de vegetație.
 
 

HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE