plante decorative

Specii de plante decorative
înapoi
Iris (Stânjenel) Iris
Irisul, cunoscut popular sud denumirea de Stânjenel, este o floare de gradina, deosebit de decorativa, datorita coloritului foarte variat al florilor (alb, roz, bleu, albastru, mov, galben, castaniu si multe nuanțe ale culorilor enumerate). Este originar din Europa si Asia.
Prezintă mai multe specii. La noi mai cunoscute sunt speciile Iris germanica care prezină subteran rizomi groși si Iris holandica care in pământ are bulbi tunicați. De pe rizomi și respectiv bulbi se dezvoltă frunzele plate, verzi-albicioase, sau verzi vărgat cu alb sau galben, la unele varietăți și tijele florale, lungi de 0,25-1m (în funcție de varietate). Florile, foarte frumoase ca formă (seamănă cu florile de orhidee) și foarte variat colorate, sunt dispuse alternativ pe tija florală.
Sunt plante puțin pretențioase față de climă și sol. Se dezvoltă bine și înfloresc frumos în locuri însorite; solicită umiditate în sol, în perioada înfloririi. Rezistă destul de bine la perioade prelungite de secetă și de asemenea rezistă la frig.
Cum se înmulțește irisul
Perioada optimă de înmulțire este iulie-august. La Iris germanica, se scot rizomii din pământ, se curață porțiunile uscate și îmbătrânite, se fragmentează în bucăți de 8-10 cm, având grijă ca pe fiecare fragment să fie muguri de creștere; se fasonează ( scurtează ) substanțial frunzele - se lasă la 7-8 cm lungime; porțiunile astfel pregătite se plantează în rânduri sau cuiburi ( în funcție de efectul pe care dorim să-l creăm ) într-un teren pregătit anterior; se acoperă cu un strat subțire de pământ ( 4-5 cm ); se udă abundent imediat după plantare și ori de câte ori este nevoie până toamna târziu când se întrerupe udatul.
La Iris holandica se scot bulbii în fiecare vară și se replantează toamna. La bulbi este necesară protejarea acestora peste iarnă cu frunze uscate.
 
 

HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE