plante decorative

Specii de plante decorative

Plantele decorative destinate pentru baie


înapoi
Filodendron Monstera deliciosa
Originară din America Centrală, unde crește ca plantă perenă, adesea epifită și cățărătoare. Monstera deliciosa, cunoscută sub numele de filodendron, este una din cele mai importante plante de interior. Fiind foarte apreciată pentru frunzele ei uriașe, în formă de inimă, verzi strălucitoare, pergamentoase, inițial cu ferestre în suprafața limbului, care mai târziu se transformă în incizii adânci; este una din cele mai potrivite plante pentru interior, fiind și foarte ușor de cultivat.
Filodendronul face și flori care prezintă o bractee albă-verzui, în centrul căreia se află un spadix alb - crem, care mai târziu se transformă într-un fruct cu gust asemănător celui de ananas. De altfel, popular, Monstera mai este cunoscută și sub numele de 'ananasul săracului'.
'Producția' de ananas este foarte scazută, deoarece în condiții de interior, înflorește foarte rar.
Monstera, se înmulțește foarte ușor, prin fragmentarea tulpinii asfel încât fiecare fragment să rămânăcu câte o frunză pe elș dacă fragmentul prezintă și rădăcini aeriene este și mai bine. Fragmentele astfel pregătite se plantează fiecare în ghiveci separat, într-un amestec pe bază de turbă, se acoperă fragmentul cu pușin amestec, se udă puțin și des, astfel că pământul să fie în permanență reavăn. Se mențin ghivecele la căldură (25 - 30- C). În condiții ideale de umiditate în sol și atmosferică (95 - 100%) și temperatura (25 - 30-C) înrădăcinează după 30 de zile.

Îngrijire - udatul se aplică cu regularitate la sol și în atmosferă, pământul din ghiveci să fie în permanență reavăn, dar se evită depunerile de apă; concomitent cu udatul se administrează și fertilizări. Are nevoie și de umiditate atmosferică, de aceea se pulverizează frunzele sau se șterg cu o cârpă moale, ușor umedă. Iarna se udă mai rar și mai puțin.
Planta crește înaltă (4 - 5m) și prezintă pe tulpină rădăcini adventive, care nu este recomandat să fie tăiate deoarece planta suferă.
Plantele de Monstera se recomandă a fi utilizate în încăperi mari, așezate în locuri luminoase, lumina favorizează incizarea frunzelor, totuși planta se protejează de soare. Se recomandă de asemenea susținerea plantei cu ajutorul unor bastoane, acoperite cu mușchi. Anual se înlocuiește stratul de amestec de la suprafața ghiveciului (2 - 3 cm) cu un amestec nou.
 
 

HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE