plante decorative

Specii de plante decorative

Plante decorative de dormitor


înapoi
Pana cocosului Aspidistra elatior
Planta de interior, decorativă prin frunzele sale mari lanceolate, verzi strălucitoare (A. elatior), sau la unele varietăți verzi cu unele striații pe margine (A. elatior var. variegatum), verde cu pete aurii (A. elatior var. aurea) ori verde cu pete albe (A. elatior var. maculata)
În pământ prezintă rădăcini fibroase; florile, neînsemnate ca valoare decorativă, apar rar, la baza frunzelor, sunt mici, de culoare roz sau purpuriu.
Este una din cele mai puțin pretențioase plante de interior. Se adaptează ușor la diferențe mari de temperatură, la lipsa umidității din sol, sau la lumina insuficientă. Ca urmare nu necesită îngrijiri speciale.
În perioadele de creștere activă a plantei, ( primavara, vara), se udă moderat solul din ghiveci și se pulverizează apa pe frunze; se fertilizează odată pe lună cu îngrășăminte complexe aplicate în apa de udat; se menține la o temperatură de 10 - 15 -C; suportă foarte bine umbra, dar se dezvoltă mai bine când este expusă la soare, nu suportă excesul de umiditate; între două udări pământul poate să fie puțin uscat. Iarna trece printr-un repaus ușor ; se udă foarte rar și cu cantități reduse de apă.
Se înmulțește prin divizarea tufei; operația se execută primavara; cu ajutorul unui cuțit, se divizează rizomii (rădăcinile fibroase) în fragmente mici astfel încât pe fiecare fragment să rămână 5 - 6 frunze; se plantează rizomii fiecare în ghiveci separat, într-un substrat fertil și bine drenat. Transplantarea se face doar atunci când rădăcinile au ocupat întreg ghiveciul (o dată la 2 - 3 ani); este de preferat adăugarea de pământ în ghiveci, decât transplantarea prea deasă a plantei.
 
 

HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE