plante decorative

Specii de plante decorative

Plantele decorative pentru bucatarie


În bucatariile moderne, cu mobilier în culoarea lemnului natur, sau de cires, sau în culori aprinse, plantele au un loc bine stabilit, contribuind la reusita reunirii familiei în jurul mesei.

Pentru ca aburii care se emana în bucatarie, nu sunt suportati de toate plantele, este bine sa alegem plante rustice cu tufe mici, sau ghivece cu verdeturi (busuioc, menta, cimbru, patrunjel, marar, oregano, chimen, rozmarin etc.), necesare pentru salate fine si sosuri delicioase.

Ghivecele alese pentru verdeturi, pot fi din teracota în forma de animale, acestea fiind deosebit de amuzante pentru "bucatar", sau din lut vopsit în orice culoare, ce nu intra în contradictie cu plantele.

Gruparea plantelor în acelasi recipient se va face în functie de cerintele fata de umiditate, fata de spatiul de nutritie.

Spre exemplu, rozmarinul, chimenul, jalesul, au nevoie de mai putina apa, dar nu la fel de putina necesita: lamâita, menta, usturoiul, patrunjelul si oregano.

Plantele radacinoase, din zona de sud, cum sunt rozmarinul, chimenul si maghiranul vor avea aroma specifica doar în locuri însorite.

Pamântul folosit în ghivece, trebuie sa fie biologic în care se amesteca suficient nisip, fara amestec de îngrasaminte, care modifica gustul si aroma verdeturilor.

Lucrarile de întretinere se rezuma, la rarirea tufelor atunci când se îndesesc prea mult, îndepartarea lastarilor uscati si aerisirea ori de câte ori este nevoie, udarea cu apa statuta, la temperatura camerei.

Plantele suspendate în ghivece cu forme atragatoare, pot sustrage atentia de la banalul vaselor de bucatarie. Îngrijirea plantelor suspendate, este ceva mai riguroasa, udarea fiind obligatoriu mai deasa, aerul fiind mai uscat.

Plantele agatatoare, îsi au locul în bucatarie, fiind asezate pe coltul unui dulap, raft sau al unei console.

Daca acest tip de plante, sunt asezate pe etajere cu mai multe rafturi, se va avea în vedere, ca ghivecele mai mici si mai ramificate sa fie plasate mai sus, pentru a-si putea dezvolta în jos podoaba verde, iar ghivecele masive, cu plante mari sa fie asezate la baza etajerei, pentru echilibru.


Sursa: "Horticultura alternativa si calitatea vietii", Ed. GNP Minischool, Bucuresti 20031.  Barba evreului Saxifraga stolonifera
2.  Cloșca cu pui Tolmiea menziesii
3.  Columnee Columnea sp.
4.  Ficus Ficus sp.
5.  Filodendron Philodendron sp.
6.  Floarea de ceară Hoya
7.  Gaina grasă Sedum morganianum
8.  Iedera Hedera helix
9.  Kalachoe Kalanchoe manginii
10.  Pipiric Isolepis
11.  Potos cu pete Scindapsus pictus
12.  Tradescantie Tradescantia sp.
13.  Vita de camera Cissus sp.

HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE