plante decorative

Specii de plante decorative

Plante care contin substante otravitoare sau care afecteaza pielea


Cele mai puternice otravuri care exista în lume au provenienta vegetala. Rare ori printre plantele de camera se pot afla plante extrem de otravitoare, cu care cândva locuitorii padurilor tropicale îsi trimiteau dusmanii la moarte. Totusi, unele specii contin substante care pot provoca usoare ameteli, pâna la otravire, daca se ingereaza cantitati mari. Alte specii provoaca mâncarimi ale pielii, daca le atingem. Oricum, multe din plantele cultivate nu mai sunt demult atât de periculoase cum erau stramosii lor crescuti în stare de salbaticie. Ciubotica cucului provoaca unor persoane reactii alergice ale pielii, desi plantele nu sunt otravitoare.

În cultivarea acestor plante trebuie sa se tina cont de unele masuri de precautie, care va pot scuti de eventuale surprize neplacute.

Atâta timp cât în casa sunt copii mici, trebuie sa se renunte la plantele periculoase. Deseori pericolul exista în fructele mici, pe care copii le duc la gura. Este valabil îndeosebi pentru fructele buchetului coral (Solanum pseudocapsicum), una din cele mai dese cauze de otravire. Daca exista suspiciunea unei otraviri, se consulta imediat medicul. Nu uitati sa dati amanunte despre denumirea plantei „vinovate", precum si despre cantitatea ingerata de persoana accidentata.

Animalele de casa, îndeosebi pisicile si pasarile, ataca ocazional plantele de camera. De aceea trebuie supravegheate cu atentie.

Daca umblati la plantele otravitoare, purtati întotdeauna manusi protectoare de plastic care dupa utilizare se vor spala cu apa.


Sursa: "Horticultura alternativa si calitatea vietii", Ed. GNP Minischool, Bucuresti 20031.  Acalifa Acalypha
2.  Crin de camera Clivia miniata
3.  Dieffenbachie Dieffenbachia sp.
4.  Floarea flamingo Anthurium scherzerianum
5.  Frunze colorate Caladium bicolor-hibrid
6.  Sparanghel ornamental Asparagus sp.
7.  Tufisul minunat Codiaeum variegatum pictum

HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE