boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii căpșunuluiînapoi
Gărgărița neagră
Denumire științifică Anthonomus rubi
Raspindire Răspândire: Se găsește răspândită în toate zonele de cultură a căpșunului.
Daune Daune: Gărgărița atacă căpșunul, zmeurul, fragii. Pagubele sunt provocate atât de adulții, care consumă bobocii florali, cât și de larvele care se dezvoltă în interiorul bobocilor florali.
Biologie Biologie: Gărgărița iernează ca adult cu organele sexuale nematurate, sub frunzele căzute sau în stratul superficial al solului. Primăvara, gândacul se hrănește cu mugurii vegetativi și floriferi. În luna mai are loc copulația și ponta, femelele depunând câte un ou în butonii florali. Femela roade un orificiu până la stamine, depune oul, apoi astupă orificiul cu un dop format din excremente; face o incizie în peduncul, din care cauză circulația sevei fiind întreruptă, bobocul nu se mai dezvoltă; o femelă depune aproximativ 100 ouă. Larvele se dezvoltă în interiorul bobocilor uscați, hrănindu-se cu organele florale. La sfârșitul lunii iunie sau în iulie apar adulții care se hrănesc 2 săptămâni, după care se retrag în diapauza hiemală.
Descriere Descriere: Adultul are corpul negru, cu pubescență fină, cenușie. Scutelul și marginile pronotului sunt albe. Rostru este lung și arcuit. Elitrele sunt rotunjite, în partea posterioară și prezintă striuri longitudinale. Larva albă, cu capul brun este apodă. Pupa este albă.
Combatere Combatere: Se recomandă strângerea bobocilor florali și arderea lor înainte de a ieși gărgărițele; prin igiena culturală din căpșunării, se diminuază mult rezerva biologică a dăunătorului. Primăvara, la apariția adulților, în perioada hrănirii suplimentare a adulților, se pot face tratamente chimice, la avertizare cu Thionex 35 EC, Zolone 35 EC, etc.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE