boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii măruluiînapoi
Ulcerația ramurilor
Denumire științifică Nectria galligena
Cancre du pommier, Chancre des arbres fruitiers a pepin; Nectriakrebs, Apflekrebs, Apple canker; Rak stova i vetvei iabloni nektrioznîi.
Raspindire Este răspândită în toate zonele de cultură ale mărului; studiată pentru prima dată de Wiltshire în 1914-1915, s-a extins mult în Germania, datorită existenței soiurilor sensibile (Cox Orange).
La noi în țară se întâlnește sporadic în livezile de măr neîngrijite, dar poate apare și în pepinieră, dacă nu se iau măsuri de carantină fitosanitară.
Biologie Agentul patogen: Boala este produsă de Nectria galligena Bres., F.C. Cylindrocarpon mali (All.) WR. Miceliul trăiește în scoarță, în parenchimul cortical și pătrunde până la vasele conducătoare.
Sporodochiile care apar la suprafața organelor atacate sunt de culoare roz, de consistență ceroasă, constituite din stromă și conidiofori ramificați. Pe conidifori se formează macroconidiile, alungite, cilindrice, drepte sau ușor curbate, cu vârfurile rotunjite, hialine, pluricelulare (cu 2-6 septe). Adesea se formează și microconidii, ovoidale, unicelulare. Răspândirea ciupercii se realizează numai prin macroconidii.
Forma sexuată a ciupercii o constituie periteciile, care apar împrăștiate sau grupate, roșii, globuloase, puțin turtite, la vârf papilate; ele se formează la 3-4 luni de la realizarea infecțiilor (M. Saure).
În interiorul lor se diferențiază asce alungite, cilindro - clavate, însoțite de parafize articulate; fiecare ască conține 8 ascospori, hialini, ovoidali, bicelulari, ușor îngustați în dreptul septei.
La maturitate, ascosporii sunt proiectați afară prin ostiolă, tot timpul anului, pe timp ploios, cu un maxim în ianuarie-februarie și minim, vara.
Pătrunderea ciupercii in ramuri se realizează cel mai mult în lunile octombrie și aprilie. Infecțiile se realizează prin cicatricile rămase în urma recoltării fructelor, cât mai ales în urma căderii frunzelor, toamna și prin rănile produse de alte ciuperci (Venturia), de insecte (Eriosoma lanigerum), de grindină și în urma tăierilor.
Prin cicatricile foliare, infecția se realizează cu atât mai ușor cu cât acestea sunt mai proaspete.
Descriere Simptome: Atacul se manifestă pe tulpină, pe șarpante (de obicei la unghiul de ramificare), pe ramuri și mai rar pe fructe.
În locul unde s-a produs infecția apare la început o pată mică, brun - roșietică, cu suprafața puțin cufundată, care se extinde atât la suprafață, cât și în profunzime; scoarța este la început netedă, apoi se zbârcește și se brăzdează cu numeroase crăpături. Într-un stadiu mai avansat, se exfoliază, lemnul rămâne descoperit. La periferia acestor porțiuni canceroase, scoarța sănătoasă reacționează puternic, prin producerea în fiecare primăvară a unui val de țesut de acoperire cu marginea revărsată spre interior și umflată, care apare ca o îngroșare a marginilor plăgii. Când țesutul de acoperire este oprit din creștere, înainte de a reuși să acopere rana, aceasta evoluează în "cancer deschis".
Când țesutul reușește să acopere rana complet "plaga" are aspectul unui nod umflat, canceros, care poate avea diferite dimensiuni "cancer închis".
Cu timpul zona canceroasă se extinde și poate înconjura parțial sau total ramura, care se usucă de la locul atacului în sus.
În cazul ramurilor tinere, cancerul se extinde de jur-împrejur, producând uscarea acestora. De obicei, plăgile canceroase provocate de Nectria galligena se formează în dreptul unui mugure sau al unei leziuni produse mecanic, de grindină, de insecte (Eriosoma lanigerum) sau de alte ciuperci (Venturia), ea fiind un parazit de rană (Saure, M, Amzăr Valentina).
La suprafața plăgilor tinere se formează pernițe sporodochiale de culoare alb - rozii, pe care în condiții de umiditate, se formează tot timpul conidii.
Pe suprafața plăgilor mai vechi, îndeosebi toamna și iarna, apar niște punctișoare de formă globuloasă, de culoare brun - roșietică, vizibile macroscopic, care sunt periteciile ciupercii.
Ciuperca mai atacă și fructele ajunse la maturitate, atât pe pom, cât și în timpul păstrării, în depozite. Infecția se realizează de obicei printr-o rană. Atacul se manifestă printr-o pată mică, brună, cu suprafața puțin cufundată. În condiții favorabile, pata se extinde cuprinzând întregul fruct. Epiderma atacată se zbârcește și se acoperă de pernițe sporifere. Ciuperca poate să atace fructele nu numai de la exterior, ci poate pătrunde și dezvolta și in casa seminală.
Combatere Combatere: Una din cele mai importante măsuri de igienă culturală este eliminarea focarelor de infecție, prin tăierea și distrugerea lor prin ardere. Necrozele și cancerele de pe tulpini, șarpante, se vor extirpa, până la țesut sănătos, badijonând rănile create cu o soluție de sulfat de cupru 2% și cu mastic sau cu fungicide sub formă de unguent (pastă) ca: Pancil Black sau Santar.
Pentru prevenirea infecțiilor prin conidii și ascospori se vor aplica tratamente chimice, imediat după recoltarea fructelor ca și după căderea frunzelor, cu un produs cupric.
De obicei prin efectuarea tratamentelor chimice pentru prevenirea infecțiilor de Venturia inaequalis (în timpul perioadei de vegetație) sunt protejate căile de infecție de pătrundere a sporilor de Nectria galligena.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE