boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii măruluiînapoi
Sfredelitorul tulpinilor
Denumire științifică Cossus cossus L.
(sin. Cossus ligniperda L.)
Raspindire Răspândire: Se găsește în toate țările din Asia, Europa, Africa de Nord; la noi în țară - de la zona stepei până a fagului.
Daune Daune: Sfredelitorul tulpinilor se dezvoltă în tulpinile speciilor pomicole cu lemn moale, cărora, prin galeriile produse, le provoacă uscarea.
Biologie Biologie: Are o generație la 2 - 3 ani; fluturii apar la sfârșitul lunii iulie; ziua stau retrași pe tulpini, ramuri groase și alte locuri adăpostite, iar noaptea zboară; împerecherea are loc după câteva zile de la apariție, iar depunerea ouălor după câteva zile de la împerechere; ouăle sunt depuse în crăpăturile scoarței în grupe de 15 - 50, îndeosebi la baza arborilor bătrâni. În condiții favorabile o femelă depune și 1500 ouă; fiecare grupă de ouă e acoperită cu o substanță vâscoasă, care în prezența aerului se întărește; după 1 -2 săptămâni apar larvele care rod în scoarță galerii comune, în care iernează; în primăvara următoare, larvele sapă galerii individuale, dispuse longitudinal sau în adâncime sub scoarță, formând din loc în loc orificii pentru eliminarea rumegușului și a excrementelor rezultate prin hrănire; până toamna, larvele ajung la completa dezvoltare, iernând a II a oară în galeriile individuale. În primăvara anului III rod un orificiu în scoarță, apoi în interior și în apropierea lui își confecționează un cocon din rumeguș de lemn în care se transformă în crisalidă.
Stadiul de crisalidă durează 3 - 6 săptămâni, astfel că în iunie - iulie, apar fluturii.
Larvele sfredelitorului sunt prădate de ciocănitori, de Beauveria bassiana și virusuri poliedrice.
Descriere Descriere: Adultul, cenușiu - albicios, cu aripile brun - cenușii, prezintă dungi negre sau brun - închis, ondulate, dispuse transversal; deschizătura aripilor este de 65 - 100 mm; oul brun - roșcat, oval, are striuri longitudinale negre; de 1 - 2 mm. Omida este roșcată sau galben - roșcată, cu capul negru și cu pete roșii-închis pe partea dorsală; lungimea corpului este de 80 - 100 mm; crisalidele sunt brun - roșcate de 60 - 70 mm lungime.
Combatere Combatere: măsuri de igienă culturală, curățarea scoarței uscate, tăierea ramurilor cu carii și arderea lor, tratamente preventive - în perioada de zbor a adulților - cu insecticide.











HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE