boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii zmeurului și muruluiînapoi
Patarea bruna violacee
Denumire științifică Didymella applanata
Didymella del lampone, Spur blight of raspberry, Rutenkrankheite der Himbeeren, Piatnistest purpurovia malini.
Raspindire Răspândire: Boala se întâlnește frecvent în plantațiile de zmeur, unde când nu este tratată, cauzează pierderi importante.
Descriere Simptom: Pe lăstarii de un an, în jurul mugurilor de la bază, la începutul verii apar pete alungite, roz-brunii sau violacee. Treptat petele se măresc, se adâncesc în țesut și se brunifică; epiderma se desprinde deseori.
Miceliul ciupercii se dezvoltă în țesuturile corticale, rareori ajungând în liber și lemn. Părțile atacate, peste iarnă devin cenușiu -argintiu. Țesutul cortical crapă longitudinal și se decojește.
Pe frunze, ciuperca determină pete brune, unghiulare, care se extind de-a lungul nervurii principale.
Plantele bolnave au puține fructe, de calitate slabă. În stadiul avansat se dezvoltă slab și în final se usucă.
Agentul patogen: Pătarea brună - violacee a lăstarilor de zmeur este produsă de Didymella applanata (Niessl.) Sacc. , R.C. Phoma spp.
Miceliul ciupercii se dezvoltă în țesutul cortical și în timpul iernii; în țesuturile atacate, se diferențiază în iarnă periteciile, globuloase, cu asce alungite, care conțin ascospori hialini, bicelulari, ovoidali, ușor strangulați în dreptul septei.
Forma conidiană o reprezintă picnidiile în care se diferențiază conidii hialine. Ciuperca iernează sub formă de miceliu și de peritecii.
Infecțiile în primăvară sunt produse de ascosporii diferențiați în peritecii.
Combatere Combatere: Pentru a proteja lăstarii tineri de infecții trebuie aplicată o întreținere corespunzătoare speciei. Preventiv, se recomandă efectuarea de tratamente chimice, la avertizare.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE