boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii zmeurului și muruluiînapoi
Gandacul zmeurului
Denumire științifică Byturus tomentosus
Raspindire Răspândire: Se găsește frecvent în Europa și Asia (China). La noi în țară este răspândidt în toate plantațiile de zmeur.
Daune Daune: Pagubele mari sunt produse atât de gândaci, cât și de larve. Fructele atacate sunt mici, se închid la culoare și putrezesc repede.
Biologie Biologie: Are o generație pe an sau una la doi ani. Iernează în stadiul de adult sau ca larvă în stratul superficial al solului. Gândacii apar primăvara în prima decadă a lunii mai; se hrănesc cu organele florale ale diferitelor specii lemnoase și ierboase apoi trec pe zmeur, unde se hrănesc cu polenul și nectarul florilor. Femelele depun ouăle în florile de zmeur la baza staminelor; o femelă depune 30 - 40 ouă, câte unul în fiecare floare; după 8 - 10 zile, apar larvele care se dezvoltă în receptacolul floral și în interiorul drupelor formând galerii sinuoase; ajung la maturitate odată cu fructele, când migrează în sol. Adulții apăruți rămân în diapauză hiemală până în primăvara următoare. O mică parte din larve se împupează în anul următor (în august) având un ciclu bivoltin.
Descriere Descriere: Adultul de culoare cenușiu - negricios, acoperit cu o pubescență, are corpul alungit.
Antenele sunt castanii, iar picioarele galbene. Larva de culoare castaniu - deschis sau gălbui, este acoperită cu perișori rari; dorsal, pe fiecare segment se găsește câte o pată transversală de culoare brună; în vârful abdomenului prezintă 2 spinișori. Pupa este albă.
Combatere Combatere: Prin lucrările agro - fitotehnice ce se fac în plantațiie de zmeur se diminuează mult rezerva biologică a dăunătorului.
La avertizare, se recomandă efectuarea de tratamente chimice în perioada zborului adulților. Se pot face 2 tratamente: unul înainte de înflorirea zmeurului, iar al doilea după înflorit.











HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE