boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii zmeurului și muruluiînapoi
Cancerul bazei lastarilor
Denumire științifică Leptosphaeria coniothyrium
Necrose des blessures, Rak steblei.
Raspindire Răspîndire: Boala se întâlnește frecvent în plantațiile de zmeur, mai ales în cele atacate de insecta Thomasiniana theobaldi, prin porțile de intrare create în plantă; este cea mai periculoasă boală micotică a zmeurului.
Descriere Simptome: Atacul se manifestă mai ales la baza lăstarilor, prin apariția unor pete de 10-15 cm, de culoare roz - brunii, apoi negricioase, cufundate, care evoluează în zone canceroase; în urma necrozării țesutului cortical apar crăpături longitudinale. În stadiul mai avansat, ciuperca atacă în profunzime, invadând țesuturile până la măduvă.
La suprafața țesutului necrozat apar fructificațiile ciupercii - picnidiile - sub forma unor puncte mici, negricioase.
Agentul patogen: Cancerul bazei lăstarilor de zmeur este produs de ciuperca Leptosphaeria coniothynium (Fck). Sacc. F. C. Coniothyrium fuckelii Sacc.
Ciuperca este un parazit de rană (răni produse de insecte sau alte cauze). Picnidiile subepidermale, apoi erumpente, negre , globuloase , diferențiază conidiile ciupercii, elipsoidale, unicelulare, la început hialine apoi olivacee și în final brune .
Periteciile, care încep să se formeze încă din toamnă, diferențiază în primăvară, ascosporii, elipsoidali-alungiți, bruni cu 3 septe transversale.
Combatere Combatere: Se impun măsuri de igienă culturală (tăierea și arderea lăstarilor atacați), evitarea producerii leziunilor mecanice și folosirea la plantare a unui material sănătos selectat.
Se vor aplica la avertizare tratamente chimice preventive pentru protejarea rănilor (după tăieri) contra infecțiilor ciupercii, cât și pentru prevenirea atacului de Thomasiniana theobaldi (țânțarul lăstarilor).HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE