boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii coacăzului și agrișuluiînapoi
Rugina coacăzului
Denumire științifică Cronartium ribicola
Säulchenrost der schwarzen Johannisbeere; Ruggine del ribes nero; Currant rust, Blister rust; Rouille en colonnettes du cassis; Rjavcina stolbciataia smorodini.
Raspindire Răspândire: Pe coacăzul negru (Ribes nigrum) și coacăzul roșu (R. ubrum) și pe alte specii de Ribes cultivate, rugina se întâlnește destul de frecvent.
În unii ani, boala provocată de formă ecidiană ia frecvent un caracter epidemic și poate provoca pagube importante în pădurile de conifere în componența cărora intră și gazdele intermediare ale acestei rugini.
Biologie Agentul patogen: Boala este produsă de ciuperca Cronartium ribicola Fischer d.W. (f. ec. Peridermium strobi Kleb.), care este o ciupercă heteroică, macrociclică, care în Europa și la noi în țară apare sub formă de ecidii pe Pinus strobus și alte specii de pini cu 5 frunze și sub formă de uredospori și teleutospori pe diferite specii de Ribes.
Miceliul ciupercii invadează țesuturile scoarței tulpinii de pin în dreptul umflăturilor, formând sub peridermul scoarței, picnidiile, de culoarea mierei; din crăpături fine, greu perceptibile ale peridermului, ies picături cu gust dulceag, în care sunt eliminați la exterior picnosporii. Ecidiile se formează sub scoarță în număr mare și erup la suprafață; ele sunt de culoare galbenă-portocalie, de formă sferică sau alungită.
Ecidiosporii germinează pe organele plantei gazdă și dau naștere la uredospori sau direct la teleutospori; deoarece uredosporii se dezvoltă la o temperatură de aproximativ 12 oC, când vremea este noroasă și ploioasă, iar la temperatură prea scăzută sau prea ridicată acest stadiu e sărit.
Uredosporii sunt aproape sferici, elipsoidali, ovali sau neregulați, cu membrana prevăzută cu echinulații rare. În funcție de condițiile climatice în perioada mai-octombrie, se succed 3-7 generații. Teleutosporii se formează pe fața inferioară a limbului în teleutosori, de forma unor colonade miniscule care se ridică din mijlocul uredosorilor. Teleutosporii au numai două generații: prima care apare paralel cu uredosporii, sau se substituie acestora și a doua apare după ultima generație de uredospori. Diseminarea teleutosporilor începe odată cu căderea frunzelor. Ajunși pe frunzele pinului cu 5 frunze, germinează și produc câte un filament de infecție, care pătrunde direct prin epidermă sau prin stomate. Pe frunzele infectate apar pete galbene pe partea inferioară. Miceliul ciupercii din frunză trece în ramuri și tulpină (deci infecția, nu se realizează prin scoarța ramurilor). Incubația durează 2-4 ani (de la infecție până la apariția ecidiilor).
Miceliul care se dezvoltă în ramuri provoacă leziuni canceroase, din care sunt puși în libertate picnosporii și ecidiosporii.
În fiecare an, se dezvoltă noi ecidii cu ecidiospori, asigurându-se astfel trecerea ciupercii pe gazda principală (specii de Ribes). Picnidiile se formează în cutele scoarței, începând din aprilie. Ecidiile sunt vizibile începând din luna iulie. Ecidiosporii sunt răspândiți de vânt, de insecte. Ca plante gazdă intermediare sunt speciile de pin: Pinus cembra, Pinus strobus, Pinus pence.
Descriere Simptome: Sunt afectate ramurile speciilor de pin cu 5 frunze, de
cel puțin 2 ani. Pe partea inferioară a frunzelor apar pete galbene, care cu timpul se brunifică.
Ciuperca trăiește în tulpinile și ramurile pinului. Sub peridermul
scoarței atacate se formează picnidiile. Leziunile se prezintă sub formă concentrică; zona circulară centrală este cea prin care s-a realizat infecția, zona a doua-prezintă numeroase crăpături prin care ies ecidiile și zona periferică, prezintă picnidiile ciupercii, dezvoltate subepidermal. Ecidiile, galben-portocalii se formează pe părțile mai umflate, erupând în luna iulie.
În primăvară sunt atacate speciile coacăz și agriș. Pe frunzele infectate de ecidiospori, apar pete de formă poligonală, gălbui - roșietice sau violacee. Pe fața inferioară a limbului, apar fructificațiile ciupercii sub forma unor pustule de culoare galbenă (uredosorii).
La sfârșitul verii, pe fața inferioară a limbului apar teleutosorii, constituiți din numeroase celule îngrămădite unele în altele. Prezenți pe întreaga suprafață a limbului, drepți sau curbați, la început galben-portocalii devin galben-brunii si apoi brunii.
Pe vreme umedă teleutosorii sunt galben-brunii, iar pe timp călduros și uscat se zbârcesc, se usucă și capătă o culoare brun-cenușie.
Atacul intens duce la uscarea parțială sau totală a acestora. Frunzele puternic atacate cad de timpuriu, iar fructele rămân mici, tari și se zbârcesc.
Uredosorii apar pe frunze din mai până în octombrie.
Combatere Combatere: Se recomandă ca plantațiile de coacăz, agriș să nu fie amplasate în apropierea speciilor de pin cu 5 frunze. Plantele gazdă bolnave, se recomandă să se distrugă prin ardere.
Preventiv se vor efectua tratamente chimice la avertizare cu produse de sinteză organică.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE