boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii coacăzului și agrișuluiînapoi
Fainarea americana
Denumire științifică Sphaerotheca mors-uvae
Oidium american du groseilliers
Raspindire Răspândire: Se găsește frecvent în plantațiile de coacăz și agriș, producând pagube importante în anii favorabili bolii, prin defolierea timpurie (iulie-august) a tufelor de coacăz și agriș.
Descriere Simptome: Boala se manifestă pe frunze, lăstari și fructe. Primele simptome apar către sfârșitul primăverii sub forma unei pâsle, la început albicioasă-cenușiu, care apoi devine pulverulentă, din cauza formării conidiilor. Cu timpul, pâsla miceliană de pe lăstari se brunifică.
Lăstari atacați nu se mai dezvoltă.
Frunzele atacate sunt acoperite de obicei pe toată suprafața lor de o pâslă fină, albicioasă-gălbuie. Frunzele rămân mici, se încrețesc, si cad de timpuriu. Fructele, în condițiile unui atac puternic, pot fi atacate în toate fazele de dezvoltare, îndeosebi către maturare. Ele pot fi acoperite parțial sau total de o pâslă groasă, albicioasă-gălbuie la început apoi brună, datorită formării periteciilor ciupercii.
Agentul patogen: Boala este produsă de ciuperca Sphaerotheca mors-uvae (Schw) Berk; petele albicioase de pe suprafața organelor atacate sunt formate din miceliul ciupercii, care se dezvoltă ectoparazit. Pe miceliu se diferențiază conidiofori purtătorii de conidii de tip oidium. Conidiile sunt unicelulare, incolore, cilindrice. În pâsla miceliană mai târziu se diferențiază periteciile ciupercii, care sunt complet închise, brune, cu apendice simpli, bruni, filamentoși. În interiorul periteciilor se formează o singură ască ovoidală, mare, cu câte 4-8 ascospori, elipsoidali, unicelulari, hialini.
Timpul cald și umed favorizează mult boala. Infecțiile de la un an la altul sunt asigurate de peritecii și de miceliu de rezistență de pe lăstari.
Combatere Combatere: Prevenirea infecțiilor de făinare se poate realiza foarte bine prin măsuri agro - fitotehnice de diminuare a sursei de infecție și prin tratamente chimice aplicate la avertizare, în funcție de fenologia soiurilor existente în cultură, de biologia ciupercii corelată cu condițiile de mediu (temperatură și umiditate).HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE