boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii coacăzului și agrișuluiînapoi
Antracnoza
Denumire științifică Pseudopeziza ribis
Blattfallkrankheit der Ribesarten; Anthracnoze des groseilliers; Seccume delle foglie del Ribes; Gooseberry and currant leaf spot; Antraknoz smorodini I krijovinka.
Raspindire Răspândire: Se găsește frecvent în plantațiile de coacăz și agriș, unde în condiții favorabile atacului, produce defoliere masivă a plantelor încă din lunile iulie-august (50-98%).
Descriere Simptome: Boala se manifestă frecvent pe frunze, mai rar pe lăstari, pedunculi florali și pe fructe.
Pe limbul frunzelor infectate, începând din luna mai, apar pete brun - roșietice, de formă circulară sau neregulate, la început mici (1-2 mm diam), care cu timpul se măresc și pot să conflueze și să ocupe porțiuni mari din limb.
Pe partea superioară a frunzei, în centrul petei se observă lagăre de conidii, mici, uneori de până la 0,5 mm în diametru, de culoare mai închisă; la început sunt acoperite de epidermă, când au aspectul de veziculă brună - ruginie, iar mai târziu, erup la suprafață.
Frunzele puternic atacate, se îngălbenesc, se brunifică și se usucă, căzând înainte de vreme (în luna august).
Atacul se manifestă și pe pețioluri, pe pedunculi și pe fructe prin apariția unor pete asemănătoare cu cele de pe frunze.
Lăstarii tineri sunt atacați mai frecvent în partea superioară, unde prezintă pete brune, alungite. În cazul unui atac puternic, lemnul nu se lignifică suficient, fiind mai sensibili la îngheț.
Agentul patogen: Antracnoza e produsă de ciuperca Pseudopeziza ribis Kleb. (sin. Drepanopeziza ribis (Kleb.) v. Höhn) f. c. Gloeosporium ribis Kleb.
Miceliul se dezvoltă în frunze, intercelular și formează strome sporifere, la început subepidermale, apoi erumpente, din care se ridică conidiofori scurți, simpli, hialini, cilindrici sau conici subțiați spre vârf. Conidiile sunt ovoide sau alungite, unicelulare, hialine ușor curbate, uneori cu vârful în formă de cioc; prin conidii, agentul patogen se răspândește în perioada de vegetație, producând infecțiile secundare.
Deseori se diferențiază și microconidii de formă bacilară, în aceleași lagăre concomitent cu cele obișnuite.
Ciuperca iernează în frunzele bolnave căzute, în care miceliul se dezvoltă saprofit și formează în primăvara următoare fructificațiile sexuate - apoteciile. Aceste sunt mici, cărnoase, roz sau cenușii; ascele conțin câte 8 ascospori, unicelulari, ovoizi, hialini, simpli, cu două picături dispuse la extremități.
Ascosporii asigură infecțiile în primăvară. Ciuperca mai iernează și sub formă de conidii sau miceliu de rezistență în lăstarii atacați. Boala este favorizată de umiditate, fiind mai frecventă în regiunile bogate în precipitații.
Combatere Combatere: Se recomandă, aplicarea măsurilor de igienă culturală și tratamente chimice la avertizare cu produse și fungicide de sinteză organică. Ideal este, cultivarea de soiuri rezistente.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE