boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii coacăzului și agrișuluiînapoi
Cotarul agrisului
Denumire științifică Abraxas grossulariata
Raspindire Răspândire: Se găsește în toată regiunea palearctică; la noi este frecvent în culturile de agriș.
Daune Daune: Pagubele sunt produse de larve care atacă frunzele de agriș și coacăz. În cazul unui atac puternic se produce defolierea completă a tufelor de agriș, de coacăz, influențând indirect producția.
Biologie Biologie: Are o generație pe an; iernează ca larvă de primele vârste în cuiburi, confecționate din frunze și fire de mătase sau sub frunze. Primăvara, larvele rod mugurii și frunzele pe măsură ce se formează; pot ataca și inflorescențe; ele evoluează până în iunie când se retrag pentru împupare; împuparea are loc pe lăstari între frunze, etc. Adulții nocturni apar în iulie - august. După împerechere depun ouăle în partea înferioară a frunzelor de agriș, coacăz, de-a lungul nervurilor. O femelă depune 230 - 280 ouă; incubația este 17 - 18 zile, după care apar larvele care se hrănesc cu frunze câteva săptămâni, după care se retrag.
Descriere Descriere: Adultul este un fluture, cu aripile alb - gălbui, cu multe pete negre dispuse transversal; pe cele posterioare petele sunt în regiunea centrală și la margine. Oul este oval, galben - deschis, cu chorionul granulat. Larva este albă, cu pete negre și o bandă portocalie laterală pe abdomen. Capul și picioarele sunt negre. Pupa este brun - roșcată, cu dungi transversale, galbene.
Combatere Combatere: Se recomandă igienă culturală, strângerea frunzelor toamna și distrugerea lor prin ardere. Se pot face tratamente chimice la avertizare în toamnă sau primăvara, la apariția larvelor cu unul din produsele: Thiodan 35 CE, Sinoratox 35, Carbetox 37, Decis 2,5 CE, etc.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE