boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii cireșului și vișinuluiînapoi
Pătarea roșietica
Denumire științifică Blumeriella japii
Cylindrosporiose du cerisier; Spähfleckenkrankheit der Kirsche Cherry leaf spot.
Raspindire Răspândire: Semnalată pentru prima dată în America de Nord (Stewart, 1914) s-a răspândit mult în toate plantațiile de cireș și vișin din Europa producând pagube cu importanță economică prin defoliere timpurie în lunile iunie - august.
Descriere Simptome: Boala se manifestă frecvent pe frunze, mai rar pe lăstari. Acest parazit atacă cireșul, vișinul, prunul, mălinul, mahalebul și uneori caisul. În luna mai, pe frunzele bazale apar pete mici, de 0,5 - 2 mm diametru, circulare, purpurii sau roșietice, izolate, cu un contur mai mult sau mai puțin diferențiat. Petele confluează, ocupând în condiții favorabile, tot limbul. Porțiunea centrală a petelor se decolorează, devenind albicioasă- cenușie.Pe fața inferioară a frunzelor petele sunt mai puțin clare, prezintă pernițe fine, albicioase - rozii, care cu timpul devin brune.
Acestea sunt acervulii ciupercii, lagărele de conidii și conidofori.
În condiții de atac intens trece pe pețiol și pe lăstari, când la suprafața scoarței distrusă de ciupercă, în crăpături sau în dreptul lenticelelor apar pernițe conidifere.
Agentul patogen: Boala este produsă de ciuperca Blumeriella jaapii (Rehm.) V. Arx. (sin. Coccomyces hiemalis Higg; Higginisia hiemalis (Higg.) Nannf F.C.Cilidrosporium padi - Karst.)
Miceliul se dezvoltă intercelular. Conidioforii și conidiile se formează pe pernițe stromatice ce erup prin epidermă.
Conidioforii sunt scurți, cilindrici, prelungiți la extremitate cu 1 - 2 articole pe care se formează câte o conidie hialină, cilindrică, subțire, ascuțită la extremități. Conidiile la maturitate sunt bicelulare, mai rar tricelulare, arcuite.
În condiții speciale, toamna, Goidenich (1964), a identificat o formă microconidiană caracterizată prin spori unicelulari, hialini.
La sfârșitul iernii pe frunzele căzute se formează apotecii, cu asce și ascospori, capabili de a produce infecții primare primăvara.
Ciuperca iernează sub formă de:
- miceliu în lăstarii atacați, pe care în mai-iunie se formează conidii;
- apotecii pe frunzele bolnave, căzute sub pomi.
Combatere Combatere: Rezultate bune în prevenirea și combaterea atacului de antracnoză s-au obținut prin tratamente chimice la avertizare cu fungicide anorganice (produse cuprice) și organice : Topsin M70, Saprol 19 EC, Bavistin 50WP,etc.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE