boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii cireșului și vișinuluiînapoi
Păduchele negru
Denumire științifică Myzus cerasi
Raspindire Răspândire: Se găsește răspândit pe tot globul; la noi în țară, în livezile de cireș și vișin neîngrijite produce pagube mari, dar și în pepiniere.
Daune Daune: Sunt produse de păduchii care colonizează frunzele și lăstarii de cireș și vișin. Frunzele se răsucesc, se ofilesc și se usucă, influențând negativ procesul de fotosinteză și diferențierea mugurilor de rod.
Biologie Biologia: Iernează ca ou, depus toamna de formele sexupare pe ramurile tinere de cireș si vișin, la baza mugurilor sau pe solzii lor. În aprilie apare fundatrixul, care dă naștere la 3-5 generații fundatrigene aptere, care colonizează frunzele si formează pseudocecidii. În lunile mai-iunie apar și virginogenele aripate, care migrează pe plantele gazdă secundare (Gallium, Asperula, etc.), unde se înmulțesc dând naștere la mai multe generații de femele aptere și aripate. În toamnă apar formele sexupare, care diferențiază sexele. După împerechere, femelele depun ouăle.
Descriere Descriere: Femelele aptere au corpul globulos, brun - negricios, cu aspect lucios, de 1,8-2 mm lungime. Antenele sunt negre, exceptând articolele III și IV, care sunt galben-deschis. Femelele aripate prezintă corpul brun-negru, lucios. Picioarele de asemenea negre, cu excepția articolului III care este de culoare mai deschisă. Coada este neagră.
Combatere Combatere: Se combate prin tratamente chimice la avertizare atât la pornirea pomilor în vegetație, cât și în perioada de vegetație . (Sinoratox 35 conc. 0,1%, Zolone 35 EC conc. 0,2%, Decis EC conc 0,03% sau cu aficide - ex. Pirimor 25 WP.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE