boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii cireșului și vișinuluiînapoi
Musca cireșelor
Denumire științifică Rhagoletis cerasi
(sin. Rhagoletis cerasorum Duf., Tripeta cerasi L.)
Raspindire Răspândire: Se întâlnește frecvent în livezile de cireș și vișin în diferite țări din Europa Centrală; la noi în țară este răspândită în toate regiunile.
Daune Daune: Pagubele sunt produse de larve, care atacă fructele de cireș și vișin, consumând pulpa din jurul sâmburelui. Fructele atacate sunt depreciate calitativ; ele devin moi, putrezesc și cad. Obișnuit soiurile timpurii de cireș, sunt neatacate de Rhagoletis cerasi.
Biologie Biologie: Are o generație pe an și iernează ca pupă în sol, în jurul pomilor. Adulții apar înainte ca cireșele și vișinele, să se coacă. După 2 săptămâni de la apariție, femelele încep să depună ouă, introducându-le cu ovipozitorul sub cuticula fructului, în apropierea pedunculului. O femelă depune 100-150 ouă, în total, obișnuit, câte unul într-un fruct. După 6-12 zile apare larva, care se hrănește cu mezocarpul, astfel că fructele atacate devin moi și se închid la culoare. După 10-20 zile, larvele părăsesc fructele, retrăgându-se în sol, unde la o adâncime de 4-5 cm se transformă în pupă.
Descriere Descriere: Adultul este dipteră; are corpul brun-roșcat. Pe aripi sunt 4 benzi caracteristici, transversale, late, de culoare închisă.
Larva (viermele) este albă, apodă, de 5-6 mm lungime.
Combatere Combatere: Se recomandă arăturile adânci de toamnă, pentru distrugerea pupelor hibernante, și un tratament chimic la avertizare în perioada apariției muștelor cu unul din următoarele insecticide: Sinoratox R 35 conc. 0,1%, Decis 25 EC conc. 0,03%, Diazol 60 EC conc. 0,15%.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE