boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunatorii piersiculuiînapoi
Molia vărgată
Denumire științifică Anarsia lineatella
Raspindire Răspândire: Este de origină euro - asiatică, fiind răspândită în toate continentele globului, cu excepția celui american; este un dăunător de carantină.
Daune Daune: Molia vărgată a piersicului produce pagube cu importanță economică în livezile de piersic, mai rar în cele de cais și prun. Pagubele sunt provocate de larvele hibernante, care atacă mugurii și lăstarii abia formați și de larvele din generația I și a II-a, care atacă fructele. Fructele atacate rămân mici, se coc de timpuriu și cad.
Biologie Biologie: Dăunătorul iernează ca larvă în cocon, sub scoarța ramurilor sau la inserția mugurilor. Primăvara timpuriu, la umflarea mugurilor, larvele după o scurtă perioadă de hrănire cu mugurii sâmburoaselor, migrează pe lăstarii abia formați și pătrund în interiorul lor pe la partea terminală. În luna mai, fiind mature se împupează în pliurile frunzelor sau între frunze. Fluturii apar în prima decadă a lunii iunie și zboară aproximativ 3 săptămâni. Ouăle sunt depuse izolat sau în grupe pe fructe, pe lăstari sau de-a lungul nervurii principale, pe fața inferioară a frunzelor. Larvele apar în a II-a jumătate a lunii iunie și se hrănesc cu fructele de piersic și cais, cu pulpa din jurul sâmburelui. Împuparea se realizează în cavitatea pedunculară, adulții apărând în iulie (generația a II-a). Fluturii, care apar în septembrie depun ouăle pe ramuri și foarte rar pe fructe. Larvele după o scurtă perioadă de hrănire, intră în perioada hiemală.
În condițiile țării noastre molia vărgată a piersicului are trei generații (G 1 = iunie - iulie; G 2 = august - septembrie; G 3 = octombrie - mai).
Descriere Descriere: Adultul este un fluture cu aripile anterioare negre-cenușii sau brune, cu linii longitudinale negre și cu o pată în zona mediană. Aripile posterioare sunt mai mari, de culoare cenușie-deschis. Oul la depunere este alb. Larva are corpul brun - închis cu capul negru.
Combatere Combatere: Fiind un dăunător de carantină se impune respectarea măsurilor de carantină fitosanitară. În funcție de gradul de infestare al livezii, este necesar ca atacul produs de insectă să fie prevenit prin tratamente chimice la avertizare, în cursul perioadei de vegetație, în funcție de fenologia soiurilor și biologia insectei, corelate fiind cu condițiile climatice, cu unul din produsele: Sinoratox 35 CE conc. 0,1%, Zolone 35 CE conc. 0,2%, Decis 25 EC conc. 0,03%, etc.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE