boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii măruluiînapoi
Monilioza
Denumire științifică Monilinia fructigena
Brown root of apple; Monilia rot; Brunfäule, Schwarzfäule der Apfel, Monilia Krankheit; Rot brun; Monililni Ojog iabloni.
Raspindire Boala se găsește frecvent în livezile de măr și păr neîngrijite; infecțiile realizate în câmp evoluează și în condiții de depozit, pagubele ajungând la peste 60% din producția de fructe.
Biologie Agentul patogen: Boala este produsă de ciuperca Monilinia fructigena (Aderh. et Ruhl.) Honey (sin. Sclerotinia fructigena (Pers.) Aderh. et Ruhl.), F.C. Monilinia fructigena (Pers).
Miceliul se dezvoltă intercelular, este septat, hialin, neregulat ramificat. În condiții de temperatură și umiditate corespunzătoare, filamentele miceliene se împletesc strâns, formând aglomerări (sporodochiile), albe la început, care presează și erup la suprafață; pe sporodochii se formează numeroși conidiofori scurți, simpli sau puțin ramificați, slab diferențiați de miceliu. În partea superioară a conidioforului apar șiraguri simple sau ramificate, constituite din conidii incolore, elipsoidale sau în formă de butoiașe. Conidiile servesc la răspândirea ciupercii în timpul perioadei de vegetație; filamentul de infecție nu este în stare să pătrundă în țesut, decât dacă acesta prezintă leziuni (grindină, insecte, etc).
La flori, infecția se realizează prin stigmat, fiind favorizată de temperaturi scăzute însoțite de ploi persistente.
Germinarea conidiilor are loc la temperaturi de 0 - 25 o C; conidiile rezistă peste iarnă, numai în anii cu ierni blânde (Rafăilă și Szekely, 1964). În fructele bolnave prin împletirea miceliului, ciuperca formează strome sclerotiforme, formă sub care iernează; pe aceste fructe în primăvară apar pernițe cu conidii , principalele surse primare.
Pe fructele de sub pomi, după 1-2 ierni se formează apoteciile, lung pedunculate, cu aspect de pâlnie, galben-brunii. Acestea se formează numai pe țesut stromatic pseudoscleroțial. Formarea apoteciilor este condiționată de umiditatea din sol și apar 1-20 pe un fruct.
În apotecie se diferențiază numeroase asce cilindrice, ușor pedunculate, rotunjite la vârf, cu câte 8 ascospori fiecare, eliptici sau ovoidali, unicelulari, dispuși oblic sau uniseriați.
Infecțiile în primăvară sunt asigurate atât de conidiile formate pe stroma pseudoscleroțială cât și de ascospori.
Monilia fructigena atacă și sâmburoasele (prun, vișin, cireș) destul de frecvent.
Descriere Thumen încă din 1876 menționează importanța economică a bolii produsă de Monilinia spp., arătând că parazitează specii din 11 familii diferite.
Simptome: Boala se manifestă pe flori, frunze, lăstari, ramuri și fructe. În primăverile reci și ploioase, florile și frunzele se veștejesc, se brunifică și se usucă. Pe organele atacate apar pernițe de mucegai (ca o gămălie de ac), galben - cenușii, formate din conidiofori și conidii. Lăstarii atacați se usucă și atârnă cu vârful în jos.
Fructele atacate în stadiul tânăr se brunifică și putrezesc în întregime, acoperindu-se cu pernițe de mucegai; în final cad la pământ. Pe fructele ajunse la maturitate apar pete galben - cafenii, mai mult sau mai puțin circulare; pulpa se înmoaie și putrezește; în dreptul petelor apar pernițe pufoase, de 1-3 mm diametru, alb-gălbui, apoi cenușii - brunii, dispuse concentric.
În funcție de condițiile de mediu (temperatură și umiditatea atmosferică), boala se manifestă sub formă de:
- putregaiul brun = brown rot - apare pe timp umed și călduros; fructele putrezesc în 3 - 4 zile; se brunifică și cad; prezintă pernițe alb - gălbui; apare vara; este cel mai frecvent, mai evident, mai păgubitor.
- putregaiul negru = black rot - este mai rar, pe timp umed și rece; apare pe fructe mai coapte; fructele mumifiate putrezesc, se înnegresc, devin pieloase și nu mai prezintă fructificații.
- putregaiul inimii = core rot; apare în condiții de uscăciune, fructele atacate se zbârcesc, se usucă, se mumifică și atârnă pe pom și iarna; fenomenul se numește mumifierea fructelor.
Combatere Combatere: Pentru prevenirea și combaterea atacului de monilioză sunt necesare o serie de măsuri de igienă culturală precum și tratamente, aplicate la avertizare.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE