boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunatorii piersiculuiînapoi
Păduchele verde al piersicului
Denumire științifică Myzodes persicae
(sin. Myzus persicae Sulz, Aphis persicae Sulz.)
Raspindire Răspândire: Această insectă este răspândită pe tot globul, fiind frecventă în toate livezile de piersic.
Daune Daune: Această specie este polifagă producând pagube în livezi și pepiniere la speciile sâmburoase, dar și în grădinile de legume și sere. Păduchii formează colonii masive pe partea inferioară a frunzelor, care datorită sugerii sevei, se necrozează și se răsucesc, formând pseudocecidii. Pomii atacați suferă, iar puieții în pepiniere, se debilitează.
Biologie Biologie: Este o specie migratoare. Femelele depun ouăle toamna, la baza mugurilor sau în crăpăturile scoarței ramurilor speciilor sâmburoase. Primăvara apare fundatrixul, care dă naștere la mai multe generații de fundatrigene. Acestea se hrănesc pe partea inferioară a frunzelor producând pseudocecidii. Ultima generație de femele aripate migrează pe diferite plante ierboase cultivate și spontane, unde se înmulțesc pe cale partenogenetică vivipară. În toamnă apar femelele sexupare, care migrează pe speciile sâmburoase și dau naștere la formele sexuate. După împerechere femelele depun oul de iarnă.
Descriere Descriere: Femelele aptere au corpul globulos, oval, verde- deschis sau verde - închis. Antenele sunt negre. Picioarele sunt galben-deschis, mai scurte, aproximativ 1/3 din lungimea corniculelor.
Femelele aripate au capul și toracele negre, iar abdomenul verde gălbui sau roșcat. Pe partea dorsală prezintă o pată mare de culoare neagră cu 1-2 dungi transversale și 4 pete laterale. Antenele sunt negre; picioarele sunt galben- deschis cu tarsele negre. Corniculele sunt brune; coada este aproape 2/3 din lungimea cornicolelor.
Combatere Combatere: Atacul de Myzodes persicae Sulz., se previne și se combate prin aceleiași metode recomandate la Aphis pomi.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE