boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunatorii piersiculuiînapoi
Fainarea piersicului
Denumire științifică Sphaerotheca pannosa
Raspindire Răspândire: Este întâlnită în majoritatea plantațiilor de piersic, afectând în mod deosebit nectarinele.
Descriere Simptome: Atacul se manifestă pe frunze, lăstarii tineri și pe fructe. Începând din luna iunie, pe ambele fețe ale frunzelor tinere de la vârful lăstarilor apar pete albicioase, cu aspect pâslos, de forme și dimensiuni diferite, inițial izolate apoi confluente, caz în care acoperă zone mari din limb. Frunzele atacate rămân mici, se răsucesc, se brunifică și cad de timpuriu. Pe lăstarii tineri, în jumătatea dinspre vârf, se dezvoltă o pâslă albicioasă, care adeseori îi învelește de jur împrejur ca într-un manșon, pe porțiuni de 10 - 12 cm lungime. Lăstarii puternic atacați rămân debili, se veștejesc și se usucă în timpul verii.
Pe fructe, mai frecvent la nectarine, apar pete pâsloase, albicioase, de dimensiuni diferite, unele acoperind 2/3 din suprafață. Fructele atacate rămân mici, deformate, adesea crapă în dreptul petelor și au gust amărui.
Agentul patogen: Pâsla albicioasă de la suprafața organelor atacate este formată din miceliul ectoparazit al ciupercii, pe care se dezvoltă conidioforii și conidiile, care sunt unicelulare, elipsoidale sau cilindrice, incolore. Spre sfârșitul verii, în pâsla de pe lăstari în special, apar periteciile ciupercii sub forma unor punctișoare mici, la început gălbui, apoi brun - negricioase. Ele conțin o singură ască cu 6 - 8 ascospori, ovoizi. Patogenul iernează ca miceliu de rezistență între solzii mugurilor din care în primăvară vor rezulta lăstari atacați, de la care se propagă boala, prin conidii, în timpul perioadei de vegetație.
Pierderile cauzate de făinare constau în uscarea timpurie a lăstarilor și a frunzelor atacate și în deprecierea valorii fructelor.
Combatere Combatere: Pentru prevenirea bolii se vor tăia și se vor arde lăstarii atacați; în timpul repausului vegetativ se vor aplica tratamente cu Polisulfură de bariu 6%, iar ]n perioada de vegetație cu sulf muiabil0,4%, Bumper 250 EC 0,03%, Karathane 0,05%, Thiovit 0,5%, Microthiol 0,5%, Nimrod 0,05%. Tratamentele se repetă la 10 - 12 zile.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE