boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunatorii piersiculuiînapoi
Basicarea frunzelor
Denumire științifică Taphrina deformans
sin. Exoascus deformans Fuck.
Cloque du pecher; Kraüselkrankheit der Pfirsiche; Peach leaf curl, Kurciavosti listiev persika
Raspindire Răspândire: Originară din Europa, s-a extins mult în toate țările cultivatoare de piersic.
Descriere Simptome: Ciuperca atacă frunzele, lăstarii tineri și în anii favorabili și fructele. Pe frunze primele simptome apar la sfârșitul lunii aprilie începutul lunii mai. Parenchimul dintre nervuri, crește mult mai puternic decât nervurile.
Frunzele sunt hipertrofiate și au o culoare roz-caracteristică, apoi devin violacei, prezentând pe ambele fețe o pulbere alb-murdară, constituită din ascele ciupercii. După câteva zile, frunzele capătă o colorație brunie, iar în decada a II-a a lunii mai, cad. În secțiune, se constată că o frunză bolnavă prezintă mezofilul sub forma unui țesut aproape omogen, fără țesut palisadic și lacunar.
Lăstarii foarte tineri atacați de Taphrina deformans, se îngroașă, rămân scurți, se încovoaie, prezintă frunze îngrămădite, iar la bază sunt complet desfrunziți.
Florile afectate prezintă petale hipertrofiate.
Pe fructe atacul se manifestă în luna mai, când apar pete roșietice, ușor proeminente, cu marginile neregulate, bine delimitate.
Pe măsură ce fructele cresc, țesuturile atacate se brunifică și crapă.
Agentul patogen: Miceliul format din hife simple, septate și ramificate se dezvoltă intercelular. Pe ambele fețe ale frunzei, se dezvoltă un himeniu subcuticular, din care se vor forma ascele, care sunt ovoide sau cilindrice, mai largi la vârf și hialine; fiecare ască conține 8 ascospori, sferici, hialini sau gălbui. Ascosporii pot înmugurii în interiorul ascei. După maturare, ascosporii sunt puși în libertate prin gelificarea vârfului ascei. Prin germinare rezultă un miceliu haploid, care trăiește saprofit pe scoarța ramurilor sau între solzii mugurilor, stadiu sub care ciuperca iernează.
Pe acest miceliu uninucleat se formează în primăvară celule de înmugurire, care după ce ajung pe frunzele tinere, copulează 2 câte 2, rezultând astfel celule binucleate, care prin germinare produc filamentele de infecție, apte de a pătrunde prin stomate sau direct prin cuticulă în spațiile intercelulare ale țesuturilor. Perioada de incubație durează 3 săptămâni în cazul infecției primare și 15 zile în cazul infecției secundare.
Ciuperca iernează ca miceliu haploid, ca miceliu secundar în lăstarii atacați sau sub formă de ascospori (forma cea mai importantă de transmitere de la un an la altul) pe ramuri.
Combatere Combatere: Boala se poate preveni printr-o serie de măsuri de igienă culturală, (pentru diminuarea sursei de infecție) și de tratamente chimice preventive atât la căderea frunzelor, cât și în perioada de vegetație.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE