boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii prunuluiînapoi
Viermele prunelor
Denumire științifică Cydia funebrana
(sin Laspeyresia funebrana Tr., Grapholita funebrana Tr.)
Raspindire Răspândire: Se întâlnește în zona temperată frecvent în livezile de prun. La noi în țară când nu se iau măsuri preventive, produce pagube importante din punct de vedere economic.
Daune Daune: pagubele sunt produse de larve, ajungând la 50-80% din producție. Fructele atacate prezintă scurgeri gomoase; se maturizează timpuriu și sunt predispuse la infecțiile cu diferite ciuperci (ex. Monilia).
Biologie Biologie: Iernează ca larvă în cocon mătăsos sub scoarța pomilor sau sub alte adăposturi. În primăvară se transformă în pupă, iar fluturii apar în luna mai. Ponta are loc la 2-3 zile după apariția fluturilor. O femelă depune aproximativ 45 ouă, în jumătatea inferioară a fructelor.
Larva pătrunde în fructe, săpând o galerie spre peduncul. Fructul nu mai crește și cade înainte de a se matura.
Larvele consumă întregul fruct și chiar sâmburele. Dezvoltate complet larvele se retrag în crăpăturile scoarței pomilor. Aici se transformă în pupe, construindu-și un cocon din fire de mătase.
Fluturii generației a-II-a apar în iunie și zboară până în august. Ponta are loc în cursul lunii iulie sau august; zborul este mai numeros decât al generației hibernante. Larvele se dezvoltă în aproximativ 3 săptămâni, în august-septembrie, retrăgându-se pentru hibernare. În lunile călduroase de toamnă poate evolua și generația a 3-a incomplet dezvoltată.
Descriere Descriere: Fluturele prezintă aripile anterioare triunghiulare, mai înguste la bază, brun-cenușiu - închis. În centrul petei marginale prezintă patru linii longitudinale, iar în porțiunea mijlocie, pe marginea posterioară are o pată cenușie-deschis. Aripile posterioare sunt brun-cenușiu, cu franjuri scurte. Oul este lenticular, eliptic, translucid, apoi devine galben. Larva este de culoare roșie-cărămizie pe partea dorsală și roz-pal pe cea ventrală. Capul este brun-închis. Pupa este brună, de 6,2-6,6 mm lungime.
Combatere Combatere: Preventiv se efectuează tratamente chimice la avertizare după schema 2 +3 sau 2 + 2 (generația I-a și generația II-a), în funcție de rezerva biologică a dăunătorului; tratamentul chimic se justifică la depășirea pragului economic de dăunare (PED) de 3 - 5 fluturi/capcană/săptămână.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE