boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii prunuluiînapoi
Pătarea roșie a frunzelor de prun
Denumire științifică Polistygma rubrum
Taches rouges des feuilles; Fleischfleckenkrankheit der Zwetschke, Ojag listiev.
Raspindire Răspândire: Se întâlnește frecvent în plantațiile de prun unde nu se aplică tratamente chimice, începând cu decada a III-a a lunii aprilie, îndeosebi la soiurile sensibile.
Descriere Simptome: Boala se manifestă pe frunze, prin apariția unor pete galbene-verzui, apoi roșii-cărămizii (de unde vine numele bolii).
Țesutul este mai îngroșat, casant, ușor bombat spre fața inferioară a limbului. Numărul petelor oscilează între 1 -13, frecvent
6 - 8.
În condițiile unui atac puternic se constată o defoliere timpurie, și în final fructele cad.
În dreptul petelor, pe fața inferioară a frunzelor, apar niște punctișoare, mici, brune ce reprezintă deschiderile picnidiilor. Către sfârșitul verii, țesutul din dreptul petelor se colorează, începând din centru, în brun-negricios.
Agentul patogen: Boala este produsă de ciuperca Polystigma rubrum (Pers.) DC., formă picnidiană - Polystigmina rubra (Desm.) Sacc.
Din loc în loc, în stromă se formează picnidiile, ovoide, cu numeroși picnospori, filamentoși, unicelulari, hialini, încovoiați la capăt, sub formă de bastonaș; prin picnospori se răspândește în cursul verii.
Ioan Bobeș (1962), arată că picnosporii nu sunt capabili în orice condiții să producă infecția. Acestea sunt realizate numai de ascospori, pe măsură ce ajung la maturitate.
În timpul iernii, în interiorul picnidiilor golite se formează un filament ascogonal, iar în primăvară apar periteciile, cu numeroase asce clavate, care conțin 8 ascospori, unicelulari, elipsoidali, incolori, ce se maturizează eșalonat și sunt proiectați pe timp umed.
În primăvară, aproape după scuturarea petalelor, ascosporii maturi germinează în picătură de apă și produc infecții pe frunză.
Combatere Combatere: În prevenirea infecțiilor se recomandă arătura de toamnă și tratamente chimice la avertizare, în funcție de evoluția parazitului și condițiile pluviohigrotermice. Rezultate bune se obțin când se folosesc tratamente preflorale cu produse cuprice (Turdacupral 50-0,4%, zeamă bordeleză - 0,5%, Captan 50 PU - 0,25%, Folpan 80 WP - 0,2%,Dithane M45 - 0,2%) și postflorale cu produse fungicide de sinteză organică.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE