boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii prunuluiînapoi
Monilioza
Denumire științifică Monilia laxa, Monilinia fructigena
Moniliose (rot-brun) du prunier; Brown -rot, Blosom-wilt; Monilia Bluten und Zweigdürre, Monilia Fruchtfäule der Obstbäume.
Raspindire Răspândire: Monilioza este una din cele mai periculoase boli ale speciilor sâmburoase, cunoscută în toate țările din Europa și America de Nord.
Semnalată în 1878, în țara noastră, s-a extins mult; atacul de primăvară produce pagube evaluate la 60%.
Descriere Simptome: Boala se manifestă pe flori, frunze, lăstari, fructe. Atacul de primăvară afectează florile, lăstarii și frunzele; este foarte dăunător pentru țara noastră. Organele parazitate de ciupercă se ofilesc, se brunifică și în final se usucă. Vârful lăstarilor se usucă și se îndoaie. Aceștia pot fi confundați cu înghețurile târzii de primăvară.
Pe fructe, apar pete circulare, cafenii, care se extind repede, cuprinzând fructul; pulpa devine moale și putrezește; fructificațiile ciupercii apar sub formă de pernițe de 1-2 mm diametru, de culoare alb - gălbui sau cenușiu - gălbui; acestea se dezvoltă la o umiditate atmosferică mare și o temperatură de 10 -12 gr C. Fructele se infectează ușor prin leziunile provocate de grindină și insecte, cât și prin contactul direct dintre cele infectate și cele sănătoase.
Agentul patogen: Boala este produsă de Monilinia laxa (Aderh.et Ruhl.) Honey; (sin. Sclerotinia cinerea (Bon.) Schröet; F.C. Monilia laxa).
Miceliul se dezvoltă în spațiile intercelulare, având hifele hialine, septate și ramificate. În sporodochii se formează numeroși conidiofori scurți, ce poartă conidii elipsoidale, unicelulare, hialine sau gălbui, dispuse în lanțuri simple sau ramificate.
Conidiile sunt organe de propagare în timpul perioadei de vegetație, precum și organe de iernare; prin germinare, ele produc filamente de infecție, care străbat stilul și ajung în ovar, de unde trec în scoarța lăstarilor tineri, producând crăpături și scurgeri cleioase.
Infectarea fructelor se realizează prin răni cauzate de grindină, de insecte, de alte ciuperci. Pe fructele căzute, după 1-2 ani, se formează apoteciile ce conțin asce cu câte 8 ascospori, ovoizi, hialini, mai mici decât la M. fructigena.
Conidiile de Monilinia laxa, iernează pe diferite organe, în coroana pomului sau pe suprafața solului, prezintă o facultate germinativă mai mare (83%) comparativ cu M. fructigena; captarea conidiilor de Monilinia laxa pe lame capcană se realizează cu o lună mai devreme decât la Monilia fructigena; Monilinia laxa formează conidii la 10 grC, în timp ce Monilinia fructigena la 15 - 20 gr C. Monilinia laxa atacă frecvent florile, ramurile și fructele tinere în primăvară (formând pernițe cenușii), în timp ce Monilinia fructigena infectează fructele mature (pernițe galben-brunii).
Combatere Combatere: Pentru prevenire și combaterea atacului de Monilinia laxa sunt necesare o serie de măsuri de igienă culturală, precum și tratamente fitosanitare, aplicate la avertizare. Pentru protejarea lăstarilor de cireș, vișin, cais, rezultate foarte bune se obțin prin 3-4 tratamente, la intervale de 2-3 zile, de la începutul înfloritului până la scuturarea petalelor.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE