boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii măruluiînapoi
Omida paroasa a stejarului sau fluturele stejarului
Denumire științifică Lymantri
Raspindire Răspândire: Se găsește pe întreg globul; la noi în țară se întâlnesc focare puternice în zona pădurilor de stejar.
Daune Daune: Larvele sunt foarte lacome și polifage atacând atât pomii fructiferi, cât și speciile ornamentale și forestiere. Focarele se formează în păduri de foioase, de unde se răspândesc și în livezi; omizile distrug mugurii, frunzele, florile și în anii de invazie produc pagube importante; pomii pot fi desfrunziți, pierd recolta și sunt debilitați.
Biologie Biologie: Are o generație pe an; iernează ca ou în ponte de 250-600 ouă, cu embrionul format, acoperite cu perișori de pe abdomenul femelei; plante gazdă sunt toate speciile pomicole ce se cultivă în zona stejarului.
Larvele apar în aprilie, când urcă în coroana pomilor hrănindu-se cu muguri și frunzulițe, după 6-10 săptămâni se transformă în crisalide, într-un cocon cu țesătură rară.
În iunie-iulie, apar fluturii care zboară până în august. Masculii sunt mai vioi decât femelele; după fecundare, femelele depun ouă pe partea inferioară a tulpinilor; după 3-4 săptămâni se formează embrionul, care rămâne în diapauză în interiorul oului, până în primăvara anului următor.
Descriere Descriere: Fluturii prezintă dimorfism sexual pronunțat; masculii sunt mai mici decât femelele; anvergura aripilor ajungând la 35 - 40 mm; aripile anterioare, brun-cenușiu, prezintă 4-5 benzi transversale brun-negricioase, dispuse în zig - zag și franjuri cu pete întunecate; aripile posterioare sunt brun-deschis, cu nuanțe mai închise spre exterior; franjurile sunt mai deschise la culoare.
Femelele au anvergura de 60-65 mm; aripile anterioare sunt alb-gălbui, cu benzi transversale cafenii, dispuse în zig-zag, aripile posterioare sunt albicioase, cu o punctație marginală închisă. Oul este oval, turtit la capete, roz-gălbui la început, brun apoi cenușiu; ponta este acoperită cu perișori bruni de pe abdomenul femelei; larva matură ajunge la 70mm lungime, de culoare brun-cenușiu, are trei dungi dorsale, subțiri, gălbui dispuse longitudinal, segmentele 2-6 au câte o pereche de negi albăstrui, restul având negi roșii. Negii poartă smocuri de peri lungi, urticanți; capul e galben cu două pete negre; crisalida are 20-28 mm, brună, într-un cocon mătăsos alb-gălbui; crisalidele femelelor sunt mai mari decât ai masculilor.
Combatere Combatere: Adunarea și strângerea pontelor de pe tulpini, prin răzuire și distrugerea lor, tratamente cu insecticide la apariția omizilor în coroană (larve tinere)HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE