boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii măruluiînapoi
Cotarul verde
Denumire științifică Operophtera brumata
(sin. Cheimatobia brumata L.)
Raspindire Răspândire: Se găsește în Europa, Asia Centrală și Siberia; la noi este frecvent în zona pădurilor de stejar.
Daune Daune: Larvele sunt polifage, atacând toate speciile pomicole (și arbuștii); pomii dezmuguriți se dezvoltă încet, fructele rămân mici și producția scade.
Biologie Biologie: Are o generație pe an; iernează ca ou, depus la baza mugurilor, izolat sau în grupuri mici; în aprilie apar larvele care se hrănesc cu muguri, cu frunze și fructe; în mai-iunie, larvele mature coboară pe un fir mătăsos în sol; la aproximativ 20-25 cm se transformă în crisalidă și rămân 4 - 5 luni, când se transformă în adult; de obicei femelele apar mai târziu decât masculii; după apariția fluturilor, are loc copulația și sunt depuse ouăle la baza mugurilor.
Descriere Descriere: Fluturii prezintă dimorfism sexual accentuat. Masculul are aripi bine dezvoltate, cu anvergura de 25-30mm; aripile anterioare sunt de la galben-cenușiu-până la brun-cenușiu, cu dungi transversale mai închise la culoare, în zig - zag; aripile posterioare, rotunjite, sunt de culoare deschisă; corpul este subțire. Femela prezintă rudimente de aripi, care trec de jumătatea abdomenului, de culoare cenușie-brunie, cu dungi transversale mai închise; abdomenul este mai gros, de culoare cenușie, cu pete întunecate; femela nu poate zbura; oul este oval-alungit, galben-verziu, apoi portocaliu, iar înainte de ecloziune, este întunecat; larva de 25-30mm, verde-gălbuie, are o dungă dorsală de culoare închisă, cu 2 dungi laterale, albe; corpul este gălbui sau brun-deschis, cu 5 perechi de picioare, din care 2 perechi abdominale.
Combatere Combatere: Arături și discuiri pe rândul de pomi, pentru distrugerea larvelor și crisalidelor; inele cleioase instalate la baza pomilor pentru captarea femelelor; tratamente pentru fluturii și larvele eclozate cu diferite insecticide.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE