boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii măruluiînapoi
Paduchele din San Jose
Denumire științifică Quadraspidiotus perniciosus
Raspindire Răspândire: Originar din China, s-a răspândit în toate zonele unde se cultivă pomi fructiferi. La noi în țară, semnalat în 1933, s-a extins în toate zonele. Este considerat unul din cei mai importanți dăunători ai pomilor fructiferi, fiind dăunător de carantină.
Daune Daune: Păduchele de San Jose este polifag, atacând peste 200 specii de arbori, arbuști și plante ierboase; preferă speciile lemnoase;
s-a semnalat pe căpșun, dar nu și pe conifere.
Atacă atât părțile lemnoase, frunzele, cât și fructele. Se fixează cu ajutorul rostrului în țesut și suge conținutul celular. O dată cu înțepătura este introdusă și saliva, care conține o substanță toxică sub acțiunea căreia se produc o serie de modificări biochimice, din care cauză țesuturile se necrozează, se roșesc, formându-se pete caracteristice. Pomii atacați au o vegetație redusă, frunze etiolate, fructe mici și deformate.
Biologie Biologie: Păduchele din San Jose, în condițiile țării noastre, are 2-3 generații, frecvent 2 generații. Iernează ca larvă de vârsta I-a sub scut, pe tulpinile și ramurile pomilor. După o perioadă de hrănire, în aprilie, năpârlesc și trec în larve de vârsta II-a, diferențiindu-se în femele și masculi. La sfârșitul lunii aprilie, începutul lui mai apar adulții, care se împerechează; la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie femelele depun larve, eșalonat timp de 6-7 săptămâni. Larvele neonate au o mobilitate foarte mare, răspândindu-se pe diferitele organe ale pomului.
O data fixate, larvele își introduc rostrul în țesutul plantelor, hrănindu-se cu seva. Concomitent, își formează scutul protector, constituit din fire de mătase și ceară, secretate de glande filiere. Primele 2-3 săptămâni scutul larvar este mai puțin dens, larvele putând fi distruse prin tratamente chimice. Larvele năpârlesc și se transformă în larve de vârsta a II-a; se hrănesc intens, își măresc scutul și în 18-20 de zile se diferențiază în femele și masculi. Masculii apar înaintea femelelor și trăiesc numai pentru copulație. Această generație se dezvoltă în lunile mai-iulie și durează 65-70 de zile.
După împerechere, în iulie-august, femelele încep depunerea larvelor generației a II-a, care durează până în septembrie-octombrie. În stadiul acesta iernează și își continuă evoluția în primăvara următoare. În zonele mai călduroase din țară se dezvoltă și a III-a generație, din octombrie până în mai. Larvele generației a II-a și a III-a se fixează și pe fructe.
Păduchele din San Jose este parazitat natural de Prospaltella perniciosi, P. fasciata și Aphytis proclia, iar ca prădători are din ordinul Coleoptera pe Chilocorus bipustulatus și C. renipustulatus.
Descriere Descriere: Femela are corpul cordiform, de culoare galben-portocaliu, acoperit cu un scut oval-circular, brun-cenușiu, cu exuvia larvară conică, centrală sau puțin excentrică; nu are ochi, antene, picioare și aripi, în schimb are un rostru bine dezvoltat. Pigidiul este prevăzut cu două perechi de palete. Paletele mediane sunt bine dezvoltate cu marginile interne drepte, iar cele externe cu o scobitură. De ambele părți ale paletelor laterale există câte trei piepteni lați, scurți, dințați la vârf. Pe partea dorsală a pigidiului sunt trei grupe de glande tubulare lungi și subțiri, care secretă mătasea necesară scutului.
Masculul are scutul de aceiași culoare, oval-alungit; corpul este galben-portocaliu; antenele păroase, sunt formate din 10 articole; prezintă picioarele bine dezvoltate și o pereche de aripi membranoase; sunt și forme aptere.
Aparatul bucal este rudimentar și nu se hrănește.
Larva primară este ovală, portocalie, cu ochi, antene, picioare și două setole anale lungi; larva secundară (vârsta a II-a) este apodă și seamănă cu femela.
Combatere Combatere: Se recomandă măsuri preventive și curative. Plantațiile vor fi înființate numai cu material sănătos, liber de San Jose; se va aplica o tehnologie corespunzătoare și tratamente chimice la avertizare, 1-3 pentru fiecare generație în perioada de vegetație. Tratamentul trebuie efectuat înainte ca scutul larvar să se îngroașe și să se întărească; pentru forma hibernantă - la pornirea pomilor în vegetație (martie - aprilie) se va face un tratament cu Oleocarbetox, Oleodiazol, Oleoekalux, etc.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE