boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii măruluiînapoi
Gargarita florilor de mar
Denumire științifică Athonomus pomorum
Raspindire Răspândire: Se găsește răspândită în toate țările europene, cultivatoare de măr; la noi în țară, frecvent întâlnită în plantațiile neîngrijite; în anii când nu se previne atacul, poate compromite total producția de fructe.
Daune Daune: Gărgărița florilor de măr, este o insectă monofagă. Pagubele sunt produse de adulți, care se hrănesc cu mugurii vegetativi și florali, producând sterilitatea florilor și de larve, care distrug organele interne ale florilor.
Bobocii atacați nu se deschid, se brunifică, se usucă și rămân atârnați pe ramuri, fiind cunoscuți sub numele de "cuișoare". Pierderile pot ajunge 90-100%.
Biologie Biologie: Are o generație pe an; iernează în stadiul de adult în scoarța exfoliată a pomului. În primăvară, când temperatura ajunge la 5-6 gr C, înainte de umflarea mugurilor florali de măr, adulții părăsesc locurile unde au iernat și se hrănesc cu muguri. Când temperatura ajunge la 100C, gărgărițele se răspândesc în toată livada prin zbor. După 10-12 zile de hrănire suplimentară pentru maturarea organelor sexuale, începe copulația și apoi ponta.
Femelele cu rostru fac un orificiu în bobocii florali, depun 2-5 ouă într-o inflorescență și acoperă orificiu cu o substanță cleioasă, care în contact cu aerul se întărește. O femelă depune aproximativ 100 ouă.
Perioada de incubație este de 6-12 zile; larvele se dezvoltă în interiorul florilor, consumând organele interne. În interiorul florii, larvele mature se transformă în cocon.
Apariția noilor adulți are loc de obicei în perioada căderii fiziologice a fructelor, în iunie. Aceștia se hrănesc 2-3 săptămâni cu frunze de măr, păr, etc., iar în iunie-iulie se retrag în diapauza estivală.
Descriere Descriere: Adultul are corpul eliptic, de culoare cenușie-brună, pe partea superioară prezintă o pubescență castaniu-roșcată. Capul este negru. Antenele și picioarele sunt brun-roșcate. Femurele sunt prevăzute cu un pinten puternic. Elitrele sunt lățite în partea posterioară, si prezintă două benzi transversale oblice, de culoare mai închisă. Oul este eliptic, alb - lucios. Larva alb-gălbuie, arcuită este apodă. Pe partea dorsală prezintă 8 rânduri longitudinale de peri. Pupa e alb-gălbuie, de 3-4 mm lungime.
Combatere Combatere: Se recomandă măsuri de igienă culturală (tăierea ramurilor uscate, răzuirea scoarței la pomii bătrâni, etc.), iar în perioada apariției adulților, scuturarea pomilor dimineața (când gândacii sunt amorțiți) și distrugerea gândacilor adunați. Vara, când gândacii se retrag pentru estivație, se vor așeza brâie capcană. În perioada de hrănire a adulților se vor efectua tratamente chimice cu Carbetox 37 CE, Sinoratox 35 EC, Pyrinex 48 EC, Thionex 35 EC etc.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE