boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii căpșunuluiînapoi
Patarea roșie a frunzelor
Denumire științifică Mycosphaerella fragariae
Taches pourpres du fraisier, Violatura rossa della fragola, Weissfleckenkrankheit der Erdbeerblätter, Strawberry leaf spot, Belaia piatnistosti listiev zamlianiki.
Raspindire Răspândire: Se întâlnește frecvent în plantațiile de căpșun, producând pagube însemnate.
Biologie Agentul patogen: Pătarea roșie a frunzelor este produsă de ciuperca Mycosphaerella fragaria (Tulasne) Lindau (sin. Stigmatea fragariae Tul., F.c. Ramularia tulasnei Sacc).
Forma conidiană se dezvoltă în timpul perioadei de vegetație în zona centrală a petelor; conidioforii sunt sub forma unor tufe mici și sunt purtătorii conidiilor, la început ovoide, unicelulare, apoi cilindrice, drepte sau ușor curbate, septate, cu 1-3 pereți transversali, incolore.
Periteciile se formează pe frunzele uscate și sunt globuloase, negricioase, iar la maturitate diferențiază asce cu ascospori bicelulari, incolori.
Peste iarnă ciuperca rezistă sub formă de miceliu și sub formă de peritecii, iar în timpul perioadei de vegetație se transmite prin conidii.
Descriere Simptome: Pe frunze apar pete circulare, de 1-3 mm diametru, izolate sau confluente, de culoare roșie-violacee; cu timpul centrul petelor se necrozează și devine cenușiu-albicioase, fiind delimitat de o zonă violacee sau brun-deschis.
În condiții de umiditate mai abundentă, pe fața superioară a petelor apare o pulbere fină, de culoare cenușie-albicioasă, constituită din fascicule de conidiofori și conidii. În spre toamnă apar picnidiile ciupercii, sub forma unor punctișoare negricioase.
Combatere Combatere: Prin măsuri de igienă sanitară (strângerea frunzelor uscate) și tratamente chimice la avertizare se diminuează pagubele produse de acest agent fitopatogen.HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE