boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii măruluiînapoi
Boala plumbului
Denumire științifică Chondrostereum purpureum (Pers.) Pouzar
(sin. Stereum purpureum (Pers. ex. Fr.)
Plombe du pommier; Plomb; Silver - leaf; Milchglanz, Bleiglanzkrankheit
Raspindire Boala se găsește în toate zonele de cultură a speciilor semințoase și sâmburoase; inițial, a apărut pe vișin și prun, apoi a trecut pe măr, păr, cais, piersic, cireș, în livezi și în pepiniere.
Biologie Agentul patogen: Boala este produsă de o ciupercă, Chondrostereum purpureum (Pers.) Pouzar, care se dezvoltă în plantă, lent și produce toxine ușor difuzabile în interiorul organelor și pe calea vaselor lemnoase (este o traheo - micoză), determinând la distanță o alterare a structurii țesuturilor în frunze și apariția anomaliilor cromatice.
Descriere Simptome: Pomii bolnavi se recunosc ușor, deoarece frunzele au culoarea plumbului proaspăt tăiat, cu luciu argintiu; frunzele sunt cărnoase, mai groase, deseori bășicate și deformate, cu pigmentări antocianice pe margini; colorația este tot timpul anului sau numai o parte (se maschează la un moment dat), lemnul apare brun; lăstarii atacați sunt subțiri, mai scurți și ramifică abundent, sub forma unei "mături de vrăjitoare".
Toamna, în condiții de ploi abundente apar corpurile fructifere "carpoforii", ca niște console, înșirate pe scoarța uscată, la început moi, elastice, purpurii, apoi pieloase, alb - murdare; pe partea inferioară se formează numeroase bazidii, care formează bazidiosporii, lunguieți, incolori, puțin turtiți unilateral, sau arcuiți.
Infecția este determinată de bazidiosporii ce vin în contact cu rănile proaspete, cauzate de factorii biotici sau abiotici. În rănile mai vechi de 7 -10 zile, infecția se face mai greu; deși ciuperca este termofilă, căldura din timpul verii, defavorizează infecția.
Ca reacție la atacul ciupercii, în vasele și razele medulare se formează substanțe gomoase, care funcționează ca o barieră, oprind evoluția ciupercii și conferind o rezistență plantei la boală.
Fiind un parazit de rană, orice fisură sau leziune a scoarței (cicatrice rămasă după recoltat, după căderea frunzelor, tăieri în verde și în uscat, etc.) constituie o portiță de pătrundere a ciupercii în plantă.
Combatere Combatere: măsuri de igienă culturală, distrugerea și înlăturarea din livadă a părților sau a pomilor cu atac; tratamente preventive pentru protejarea tuturor porților de pătrundere a ciupercii în plantă (cu produse cuprice, prefloral și toamna după căderea frunzelor și cu fungicide de sinteză organice - ex. Befran 25 WP în timpul perioadei de vegetație).HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE