Cercetare

Strategia de dezvoltare a cercetării și principalele obiective ale activităților de cercetare desfășurate la SCDP Băneasa

    • Managementul inovativ al resurselor genetice și ameliorarea plantelor pomicole pentru crearea unor genotipuri versatile și rezistente din punct de vedere al productivității și calității în condiții de stres și utilizare minime imputuri;
    • Dezvoltarea unor tehnologii pomicole inovative de fermă, care pot reduce impactul negativ al schimbărilor climatice, în condițiile păstrării biodiversității în cadrul plantațiilor de pomi și arbuști fructiferi;
    • Identificarea, adaptarea, testarea și promovarea tehnologiilor digitale în pomicultură.

Descarcați Strategia de dezvoltare a cercetării științifice pe termen mediu și lung 2020 – 2040,

Date si informatii  personal din cercetare:

……………………………………………………

Date si informatii  infrastructura de cercetare:

Up2Europe Logo

Organizare laboratoare

Laborator de ameliorare specii pomicole, arbuști fructiferi și căpșuni

Laboratorul desfășoară activități de cercetare de ameliorare în scopul obținerii de produse pomicole cu caracteristici solicitate de piață. Pentru fiecare din speciile studiate, cais, piersic, nectarin, arbuști fructiferi și căpșun, se identifică obiectivele de ameliorare apoi se parcurg etapele specifice procesului de ameliorare.

Mai mult
Laboratorul de agrotehnică și protecţia plantelor

Laboratorul desfășoară cercetări privind tehnicile și tehnologiile aplicabile în cultivarea soiurilor noi din speciile cais, piersic şi nectarin, precum şi comportarea soiurilor de măr şi cireş în zona Bucureşti. De asemenea, pentru a veni în întâmpinarea fermierilor, personalul laboratorului urmărește aplicarea diferenţiată a tăierilor şi utilizarea unor forme de coroană diferite la soiurile cantonate în zona de sud a României, în vederea extinderii lor în producţie.

 

Mai mult
Laborator de cercetare/inovare în pomicultură ecologică

Laboratorul este destinat cercetării dedicate tehnicilor de producție pomicolă în sistem ecologic certificat, conform Regulamentului CE 834/2007 și a Regulamentului 889/2008.
Scopul laboratorului este acela de a răspunde întrebarilor fundamentale privind principiile, tehnicile și tehnologiile de producție ecologică precum și a introducerii de inovare la nivelul fermelor pomicole din România.

Mai mult

Rapoarte activitate și rezultate ale cercetarii

Rezultate ale ameliorării la piersic, nectarin şi cais
Cais – 11 soiuri omologate: Olimp, Excelsior, Dacia, Comandor, Favorit, RareşCarmelaViorica, Valeria
Nicuşor, Adina
Piersic – 11 soiuri omologate: Flacara, Splendid, Superba de toamna, Congres, Triumf, Victoria, Antonia, Amalia, Alexia, Eugen, Dida
Nectarin – 2 soiuri omologate: Tina si Mihaela

 

Performanţe deosebite ale SCDP Băneasa
  • 5 burse de perfectionare în strainatate
  • 186 lucrari la manifestari stiintifice în tara
  • 95 lucrari la manifestari stiintifice în strainatate
  • 6 manifestari stiintifice organizate în statiune
  • 55 interviuri la radio şi TV
  • 7 tehnologii de cultura a speciilor pomicole
  • 15 module de transfer tehnologic
  • 10 cărţi
  • 3 broşuri
  • 3 cataloage
  • 20 participari la Simpozioane şi Congrese Internationale
  • 32 lectii , instructaje şi demonstratii practice
  • 15 de lucrari de diploma
  • 3 Dosare DATA EXPERT
  • 10 participari la expozitii nationale şi internationale
Constituirea şi prezervarea băncii de gene la speciile cais, piersic şi nectarin (655 soiuri şi elite de cais şi 950 soiuri şi elite de piersic)
Asistenţă tehnică acordată sectorului de producţie particular din zona de influenţă – Ilfov, Ialomiţa, Teleorman, Călăraşi
Schimburi de material biologic: 8 statiuni din tara, 24 unitati de cercetare din strainatate.
Cooperări internationale: China, Argentina , Franta, Spania, Bulgaria, Chile, SUA.
Statiunea colaboreaza cu 14 Institute de Cercetare şi Invatamant romanesti şi 22 de Institute din strainatate (Italia, Franta, Grecia, SUA, Macedonia, Israel, Spania, China, Turcia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Canada).
Afiliere la societati românesti şi străine: ISHS, Societatea Romana de Horticultura, Hortus, Probios, Societatea pomicultorilor, Eucarpia, ESNA, IOBC, EUFRIN, Horticultural Society of New Jersey.
Colaborarea la publicatii romanesti şi straine: Hortinform, Fermierul, Probleme de genetica teoretica şi aplicata, Profitul agricol, Horticultura, Fruit varieties Jurnal, Acta Horticulturae, News letters, International Journal of Horticultural Science.